View Single Post
  #295  
Vechi 10.09.2012, 12:20:39
zaharia_2009's Avatar
zaharia_2009 zaharia_2009 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 05.07.2009
Locație: Romania
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.239
Implicit

Eu nu doresc sa supar pe nimeni cu parerea mea (daca cumva cineva nu ar avea rabdare sa descoase lucrurile, istoria) dar aceasta fandoseala cu cereale expandate sau fibre alimentare cuprinse in te miri ce aliment procesat si industrializat si impanat cu "ajutatori" este straina de poporul roman .
Crestinismul in Romania are tot aceiasi virsta cu cea a poporului , ori in 2.000 de ani sa nu credeti ca romanul a mincat scorburi de copaci sau basicute de trestie ?
In crestinismul romanesc s-a mincat si mai ales s-a postit mult mai strasnic decit in ultima suta de ani .
Fibrele romanului se gaseau in cojile de fructe pe care le mincau de mici copii, in malaiurile de porumb , secara, sau orz , in faina de griu (nu intotdeuna de ultra calitate deoarece nu era destula) , in fasolea, varza, rosiile, castravetii cu coaja, etc.
Exact cum a spus si o sora mai sus , se facea mincare de post care se lua in blide si in oale de pamint la cimp , la munca .
Se minca in zilele de frupt cas(in Ardeal), sau telemea ori brinza de burduf ,slanina si carne de la garnita , cu omlete sau oua fierte , deoarece daca nu mincai slanina , taiata cu vin sau palinca, te "dadea coasa in nas", nu aveai putere sa cosesti , sa seceri, sa smulgi in de pe cimp , sa tai floarea soarelui , cocenii de porumb , s.a.m.d.
Alpinismul si cositul sunt, de exemplu, cele mai grele activitati fizice pt. care sunt necesare un numar de 6.000 de calorii/zi. Ori tinind cont ca ratia de calorii necesara unui om care nu face activitate fizica sporita sau exagerata , adica un om de birou, este de doar 2200-2400 calorii , va dati singuri seama ce inseamna 6.000 de calorii pe zi, din ce mincare/alimente obtii aceste calorii si mai ales ce inseamna un asemenea efort pt. care ai nevoie de 6.000 de calorii !
Romanul muncea la cimp zi lumina, nu-si freca picioarele sub birou 6 din cele 8 ore de munca zilnica

Dar una-i una, si alta-i alta , adica , viata romanului nu era sedentara , ci din contra, nu mai razbea cu muncile cimpului. Ori pt. asta trebuia hrana si nu fulgi de porumb, pufarine, ceriale, musli, lapte de soia sau alte dracovenii inventate de occidentali la care romanul a pus boticul in asemnea hal incit in prezent au devenit viata lui, nu se mai poate desparti de ele , ba chiar le crede a fi de o sanatate si un bine desavirsit .
In zilele de post nu se minca soia si nici musli, si nici cermvusti de soia sau chipurile cascaval de post (postul insasi si in primul rind, nu insemna alternativa alimentara ci infrinare, nu insemna desfatari gustative sau alimente alternative ci infrinare) ci se minca ghiveci de legume, tocanita de legume,fasole scazuta si ciorba, mincare de cartofi, pilafuri cu multe legume (asazisul pilaf bulgaresc), varza, conopida, vinete scazute, praz, cu piine sau mamaliga fara dospitori si potentiatori otravitori, si etc, etc !
Niciodata nu a plins taranul roman ca nu are brocoli sau rabarbar, ca nu are fructe de mare , andive ... si nici nu a fost impiedicat in post sau in munca de o asemenea lipsa ! De asemenea nici nu a fost in situatia , pe care cei neseriosi ar putea sa o speculeze acum si sa rastalmaceasca cuvintele mele, in care sa zica ca nu munceste decit daca maninca slanina cu cas si cu palinca .
Viata lui nu era reglata de mincare , deoarece modul de alimentare ii era de mult impropriat in fire , ci de muncile anuale ale cimpului . Viata lui insai era ritmata de ciclul anual al muncilor agricole . Si peste acestea, cind era de post postea , iar cind era de frupt minca ce isi dorea .
Simbata si duminica era obiceiul sa se manince , in special, carne , motiv pt. care se stia ca se taia pasari , oi sau miei, iepuri de casa sau vinat (acolo unde era posibil vinatul cu arma sau prin curse).

Asadar, eu nu sunt nici pe departe un admirator sau un entuziasmat al tipurilor de alimente venite din afara sau produse la noi dupa retete "sacramentale" (dar asta nu inseamna ca nu consum uneori) ori a modului de hranire occidental (a se vedea in limba latina cuvintul " occidere"- asta asa, de curiozitate). Exista in traditia poporului roman tehnici, moduri si o arta culinara proprie , sanatoasa si care a dus la senectute sute de generatii . Nu este musai sa ne dam pe spate si sa devenim tristi ca ce au vesticii noi nu avem si astfel nu mai apucam sa ajungem nici pentagenari.
Problema este in primul rind sedentarismul din ce in ce mai accentuat al omului : tinerii de 40 si 50 de ani , cind merg la tara la parinti, ori nu mai stiu nici sa mai deie cu coasa ori nici macar nu vor sa se mai oboseasca cu o munca epuizanta. Toti vor sa fie boieri... dar boiereala (si nu boieria !) costa scump.
Inafara de sedentarismul din ce in ce mai feroce mai sunt alte 2 situatii/elemente care scurteaza viata romanului : denaturarea completa a produselor alimentare datorita "agriculturii stiintifice" care ne impaneaza cu chimicale de nici la 15 ani de la deces nu mai putrezim (nu mai vorbim de aiureala de a conserva mortii in cripte si cavouri in pofida ingroparii simple in pamint pt. a se desface trupul dupa porunca dumnezeiasca ) ca si stresul si agitatia zilnica , mereu crescinda , care ne imprima o tensiune si o graba din ce in ce mai mare catre nicaieri.
Traim astfel o falsa realitate , prin stres, graba, tensiune si incordare nervoasa crescinda, impanare cu chimicale si baie continua de radiatii , pacate din ce in ce mai grele , refuzul intelectual de a lua propria cruce pe umeri si dorintele psihoplogizante si sociale de a-l adapta pe Dumnezeu la noi si nu invers !
Astazi , oamenii Romaniei au indraznit chiar Bisericii sa ii spuna : lasa crucea , nu ne pune suferinta in fata , ci spune-ne ce ne oferi, ce altenativa ne dai, care este paleta ta de oferte , ca de restul stim noi mai bine ?!


Dar sa revenim , eu pina acum nu am dorit sa critic sau sa indemn vreun prieten user atentionindu-l ca acest topic nu este o carte de bucate ci este facut doar pt. mincarurile TRADITIONALE romanesti si pt. cei care au reusit sa afle asemenea retete.
Cu parere de rau, elemente de genul : fulgi de porumb preparati sau adaugati la orice, musli, cocos, brocoli, andive, rabarbar,lapte de soia, tofu, cascaval de post dar care contine cazeina (adica , defapt, proteina constituenta de baza a laptelui), fructe de mare, somon, amidon, ziamil, gelatina, sare de lamiie, otet sintetic,si cite si mai cite lucruri straine de obiceiurile alimentare ale romanilor ... rog sa fie postate pe alte topicuri .
Probabil ca am sa deschid in curind si topicul " CE A FOST SI CE A AJUNS GASTRONOMIA ROMANEASCA" si acolo va posta orisicine va sti o reteta .
Pina atunci fac o invitatie tuturor de a fi curiosi sa caute in tainele poporului roman , fie chiar si numai in acele lucruri legate de modul de hranire, cel de toate zilele, si de va afla ceva sa imparta bucuria cu noi cu toti !
__________________
Credinta dreapta este medicamentul cel mare si cel dintii al mintuirii !- Sf. Maxim Marturisitorul .

Last edited by zaharia_2009; 10.09.2012 at 12:50:22.
Reply With Quote