View Single Post
Vechi 10.09.2012, 13:36:03
Laura19
Guest

Implicit

Asa e Zaharia. Avem multe retete romanesti-unele ale noastre, altele culese de la navalitori si adaptate si transformate de nici nu mai stii originea---de ex. sarmale fac si turcii si polonezii, dar numai romanii le fac in varza,cu carne afumata; avem si sarmale de post,ardei umpluti de post,rosii umplute de post, flori de dovleac umplute de post--in zona Deltei parca se face aceasta mancare- Papadia iarasi se poate gati-mama mi-a spus ca bunica le facea miere din papadii-. Vorba lui Radu Anton Roman-romanul mananca tot ce planteaza. Apoi, noi am avut parte si de posturi impuse-ma refer la foamete: ba veneau turcii,ba veneau tatarii,ba ungurii,ba rusii,nemtii etc. Nu o fi mancarea traditionala romaneasca asa de sofisticata sau aratoasa cum au francezii,italienii etc., dar avem si noi retele noastre din mosi-stramosi. E aiurea cand vezi ca la absolut toate mancarurile traditionale romanesti se iveste cate unul sa spuna ca nu,este luata de la x sau de la y sau ca nu avem asa ceva. Mancarea nu tine doar de gust, ci si de cultura,de traditie.

Imi aduc aminte de cand mergeam cu ai mei la bunici sa ii ajutam la fan-coasa,intors fanul,stransul in claie,bagatul in pod- si era de munca, de dimineata pana seara si a doua zi de la inceput- resfirat,intors,lasat sa se usuce, pus in claite etc- Ambii parinti au/au avut parinti la tara, tata din zona Branului, care este pe langa Muntii Bugeci, mama de langa Piatra Craiului (+rude in Tg.Mures). Si acolo evident casele si terenul ptr. fan erau pe dealuri si pe vai. Urca, cobora, urca,coboara. Daca mamaie manca numai cereale si soia nu stiu daca se mai intorcea acasa :)) . Si branza,casul-afumat sau simplu-,slanina afumata,caltabosii,carnatii le faceau ei +legumele din gradini.

Am auzit de la mai multe persoane ca mancarea de post servita la manstirile romanesti este f.buna, nici decum fara gust.
In sfarsit. Per asamblu, da, avem mancare traditionala buna: si de post, si de dulce. Daca nu este cunoscuta de toti, nu inseamna ca nu exista.
Reply With Quote