Imi amintesc de cuvintele Parintelui Savatie Bastovoi:
"Dumnezeu ne-a chemat sa fim asemenea Lui si asemenea lui Dumnezeu suntem atunci cand iertam. Puterea de a ierta este insusire dumnezeiasca. Iertand celor ce ne gresesc, ne facem partasi la dragostea cu care iubeste Dumnezeu lumea."
Mai spune Parintele multe despre iubire si iertare, dar as dori sa discutam despre iertarea efectiva, despre acea stare a sufletului care iarta. Cand poti spune ca ai iertat, cum o spui, cand o spui, de ce o spui, dar o spui ? Sunt intrebari nu lipsite de importanta si au o conexiune intre ele, caci cerinta de a fi iertat, daca nu pleaca din inima, cu sufletul curat, cu parere de rau ca poate intr-adevar ai gresit fata de fratele tau - atunci este o cerinta, care insala sufletul. A ierta inseamna a te elibera pe tine dar si pe celalalt de o stare a sufletului care nu este buna. Ai spus Iarta-ma - te-ai smerit daca ai spus-o cu parere de rau stiind ca ai gresit. Ce se intampla insa daca nu primesti aceasta iertare ? Deviez putin de la esenta, dar si despre ceea ce doresc sa aduc acum in discutie se va vedea cat de important este.
Cand nu primesti iertarea, cum se simte cel care nu o primeste ? Nu se simte bine - sufera. Suferind, sufletul cerseste din nou iertarea. Iertarea daca nu ii este acordata, sufletul sufera, sufera si iar sufera. El nu poate fi eliberat pana nu o primeste caci acelasi lucru il cerem noi crestinii mereu - Doamne iarta-ne pantru pacatele si greselile noastre - si stim ca Bunul Dumnezeu ne iarta daca facem pocainta.
Asa ca iertarea trebuie acordata imediat ce fratele tau ti-o cere. Nu pe parcurs, nu la sfarsitul vietii, nu niciodata. Imediat. Nu poti ? Mai ai de lucrat la tine. De ce nu poti ? Priveste mai adanc in sufletul tau ca sa vezi.
Nu uita ca fratele tau ti-o cere si gandeste la ce ar simti el daca tu nu poti sa-i acorzi iertarea.
A iubi inseamna a ierta - spune Pr. Savatie si mare adevar graieste. Iata deci caci cine nu poate ierta imediat pe fratele sau nici iubire adevarata nu poate avea, inca. Cine stie ce inseamna a ierta, iarta dinainte de a-i gresi cineva lui.
Acum vine etapa de dupa iertare ca sa vedem ce inseamna iertare implinita in sens duhovnicesc. Iertarea implinita este atunci cand iertand, nu-l eviti pe cel pe care l-ai iertat ci dimpotriva incerci sa ti-l faci prieten, iar de nu poti aminteste-ti ca toti suntem frati. Nu il dai deoparte pe cel care l-ai iertat, nu il ignori, gandindu-te ca ti-ar putea face rau si numai daca ai vorbi cu el. Nu. Fratele tau trebuie sa fie in inima ta la fel cum sunt si ceilalti frati. Altfel inseamna ca nu ai iertat, altfel inseamna ca nu s-a implinit iertarea. Mai discut asa cu fratii in credinta si intr-o zi cineva spune: Dar iubire cu forta nu se poate frate. O ! ce fraza este aceasta ma gandeam eu. Este ea o fraza duhovniceasca sau mai mult lumeasca. Cel care spune Iarta-ma, curat, - se smereste - numai atunci cand citesti acest cuvant, inima ta plange, numai cand ochii tai vad cuvantul, sari degraba si spui Iarta-ma tu frate sau Iarta-ma si tu frate. Nu poti sa nu ierti imediat, nu poti, caci altfel nu te faci partas la iubirea cu care iubeste Dumnezeu lumea. Deci inainte de orice fratilor, sa iertam. Sa iertam de saptezeci de ori cate sapte.
Cat despre mai multe, draga frate, vezi la Iubirea de aproape-Iubirea de vrajmasi.
Doamne ajuta !
|