Citat:
În prealabil postat de Eugen7
Am să citez imaginea prin care Sfântul Ioan Gură de Aur recapitulează întreaga istorie sau iconomie dumnezeiască. Spune:
„Dumnezeu și-a dorit pentru Sine de mireasă o desfrânată. Da, zice, o desfrânată. Despre firea noastră omenească vorbesc. Și a venit la ea, nu a trimis pețitori. A venit la ea și a găsit-o ca amețită de băutură, a luat-o și a întrebat-o: «Nu te-am sădit Eu în Rai, ce s-a întâmplat cu tine?» «A venit vrăjmașul și m-a luat.» Și nu a mustrat-o cu nici un cuvânt, ci i-a spus: «Acum am să te iau și am să te sădesc înlăuntrul Meu, ca să nu te mai poată răpi vrăjmașul!» Iar firea omenească, mireasa pețită, a răspuns: «Doamne, sunt rea, sunt bolnavă, sunt urâtă, sunt căzută!» «Nu-i nimic, sunt Doctor!»
Concluzionează Sfântul Ioan:
„Și luând-o la Sine, o transformă din urâciune, în mireasă de cinste. Căci numai dragostea poate transforma urâciunea în frumusețe, căderea în virtute…!”
|
Osea 1, 2-3
2. Începutul cuvântului Domnului către Osea. Și a grăit Domnul către Osea: "Ia-ți de nevastă o femeie desfrânată și să ai copii de desfrânată! Căci iată a desfrânat pământul lui Israel, abătându-se de la Domnul".
3. Atunci s-a dus el și și-a luat de soție pe Gomer, fiica lui Diblaim, și ea a rămas însărcinată și i-a născut un fiu.