Subiect: Cartea lui Enoch
View Single Post
Vechi 12.09.2012, 15:43:00
Mihailc Mihailc is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.03.2008
Implicit

Citat:
În prealabil postat de maxavail Vezi mesajul
Nu inteleg. Vrei sa zici ca aceasta Carte a lui Enoh nu era inclusa in canon inainte de Laodiceea si Sf. Atanasie cel Mare ? Pentru ca eu stiam ca era inclusa si ca a fost scoasa tocmai incepand cu Laodiceea.
Înainte de apariția gnosticismelor nu a existat un canon fix al scrierilor cu valoare de adevăr, comunitățile creștine fiind libere în Duhul Sfânt să selecteze și să folosesească orice sursă scrisă în vederea zidirii duhovnicești. Mulți o să se mire, dar la Laodiceea a fost eludată inclusiv Apocalipsa lui Ioan, din cauza răstălmăcirilor eretice a mesajelor ei exprimate într-un limbaj criptic. Creștinii din primele trei secole (cel puțin) nu aveau obsesia infailibilității scrierilor și a autorilor lor, cum se întâmplă astăzi cu majoritatea oamenilor care-și revendică credința de la Hristos și apostoli. În vremea aceea funcționa cu o relativă eficacitate principiul exprimat de Pavel în 1Tesaloniceni 5:21 : "supuneți totul încercării, păstrați ce este bine [bun în alte versiuni]". În felul acesta au supraviețuit în cultul și credința Bisericii elemente teologice inspirate din surse considerate astăzi "apocrife", cum sunt praznicele legate de Maica Domnului.

Citat:
Ok, dar ai putea totusi sa-mi explici de ce Sf. Apostol Iuda Tadeul (Iuda 1:6, 14-15), Sf. Petru (2 Petru 2:4) dau referinte din Cartea lui Enoh ? Sau cum de gasim numeroase paralele intre cuvintele Mantuitorului si fraze din aceasta Carte ? Am dat exemple in comentariul meu postat anterior. La prima vedere pare destul de evident ca aceasta Carte era pretuita de cercul ucenicilor si poate chiar de Iisus insusi.
Sau, dat find ca Cartea in sine e o compilatie de texte mai vechi, e posibil sa contina adevaruri (pe care Sf. Apostoli le cunosteau de la Duhul Sfant) dar si neadevaruri (adaosuri facute de scribii evrei care au intocmit compilatia si i-au dat numele de Carte a lui Enoh) ?
Ucenicii lui Iisus proveneau din medii religioase diferite (farisei, esenieni, zeloți, enohiți etc.), fapt care și-a pus amprenta asupra surselor din care au citat fiecare. Se știe faptul că atât Iisus cât și ucenicii săi, au folosit limbajul și mijloacele culturale existente în epocă, așa cum mai târziu, sfinții părinți vor utiliza limbajul și conceptele filozofiei grecești pentru a consolida teoretic principalele repere ale doctrinei creștine bisericești. Asta nu conduce neapărat la validarea canonică a literaturii apocaliptice inter-testamentare sau a filozofiei grecești antecreștine. Biserica de atunci se baza pe discernământul duhovnicesc ce funcționa pe principiul persoanei în comuniune, modul de a fi a bisericescului dintotdeauna exprimat prin echilibrul dumnezeiesc dintre inspirația personală și revelația liturgică (a persoanelor lucrând împreună întru Hristos în mod organic, "ca un singur trup").

Last edited by Mihailc; 12.09.2012 at 18:15:39.
Reply With Quote