Cea mai des replica am auzit-o ca fiind :"da ce ,eu am judecat ?" "Am exprimat o opinie ,a trebuit sa spun ca asa era corect,nu puteam lasa netaxata minciuna celuilalt. Dar de judecat nu am judecat ."
Cand judecam si cand facem observatii indreptatite asupra celorlalti ? Iata o granita foarte fragila si greu de deosebit.
Si iata si o propunere de a dsitinge intre cele doua . (E de fapt o aplicare a principiului :nu judeca ca sa nu fii judecat.)
Daca reactia celui vizat este de a te judeca si el la rindul sau pe tine ,si tu te simti judecat de el,inseamna ca atunci,si tu l-ai judecat initial,cand ai facut observatia respectiva .
Cine scoate sabia de sabie va pieri,dar capul plecat sabia nu il taie
Deci exista o lege a reciprocitatii,cu ce moneda platesti,cu aceiasi ti se raspunde.
Si acum vine partea interesanta:
In primul caz ,cand noi vorbim de altii,avem tendinta de a nu vedea judecata ,de a o dezvinovati ,de a nu ne fi clar ca judecam,caci mintea noastra se dezvinovateste singura,si de aceea nu vede clar .
In al 2 lea caz ,cand suntem judecati,o simtim pina in adincul sufletului,strigam in gura mare,si nedreptatea care ni se face ne copleseste.Iata minune,in al 2 lea caz stim sa discernem f bine ce este judecarea,caci o simtim pe pielea noastra.Gata,au disparut toate nelamuririle metafizice si confuziile ,caci orice judecata care ni se face o simtim ca pe o arsura
Deci iata criteriul : ce tie nu iti place,altuia nu ii face.
Si iata si concluzia dureroasa pentru multi din noi : Nu exista adevar cat de mare,incat sa aiba nevoie sa fie aparat prin utilizarea judecarii celorlalti.
Caci adevarul in sine chiar acesta este : nu jdeca si nu ai sa gusti amarul judecarii tale, nici dreapta ,nici nedrepta.
Aproape toti condamnatii unei inchisori,se considera nedreptatiti ,la judecata ce li s-a facut.
Ori adevarul are capacitatea magica de a se impune ca adevar ,in contradcitie cu minciuna ,dar fara a o judeca :) Minciuna doar judeca adevarul.Dar adevarul ,desi ar putea judeca intreaga lume ,prefera o cale mult mai frumoasa :iubirea,o ARMA MAGICA,care copleseste si inmoaie orice opozitie. Si care e asociata cu constiinta de sine ,deci nu mai poate fi judecata ,caci s-a judecat ea inainte.
|