Rugăciunea de vineri, a doua, către Prealăudata Născătoare de Dumnezeu, una dintre cele mai frumoase și de folos alcătuita și recomandata de Sfântul Antim Ivireanul!
„Stăpână, Născătoare de Dumnezeu, nădejdea mea, Tu cunoști cugetele mele și faptele mele și slăbiciunea smeritei mele făpturi și ție îți pun înainte sufletul meu cel întinat cu multe păcate. Tu, Stăpână, vezi murdăria rănilor nevrednicului meu suflet. Tu, însă dăruiește-mi vindecare, punând asupra mea picătura dragostei de oameni. Ascultă-mă, Preacurată, și fă-L binevoitor pentru mine pe Fiul tău și Dumnezeu, Cel care va spune înaintea îngerilor și a oamenilor cugetele mele și faptele mele cele viclene. Să te primească pe tine, Iubitorul de oameni, ca pe o Maică, pentru ca să mijlocești pentru tot sufletul păcătos și deznădăjduit, ca ceea ce ești izbăvirea și mijlocitoarea păcătoșilor!
Miluiește-mă pe mine, cel afundat în adâncul păcatelor, care îndrăznesc la mila ta și la ocrotirea ta cea iubitoare de oameni, care îți aduc suspin din inima mea zdrobită. Nu înceta, Stăpână, să mijlocești pentru mine, cel smerit și nevrednic pentru ca prin ajutorul tău să mă învrednicesc de iertarea multelor și grelelor mele păcate. Că tu ești nădejdea celor deznădăjduiți, ajutorul celor neajutorați, scăparea celor ce aleargă la tine și pe tine te laudă toată făptura în veci. Amin”.