Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut
Dragostea chioară spre făpturi poate fi înșelătoare fără discernămîntul primit în dar de la Duhul Sfînt, promis nouă de Mîntuitorul. Probabil că este o altă faptă bună fără credința autentică în Iisus Hristos Domnul.
Mi se pare că pierzi din peisaj un actor negru la culoare și cu aripile rupte. El ispitește indiferent de ce faci tu, care te rogi. Ispita teologhisirii apare oricum mai devreme sau mai tîrziu, oricît te-ai concentra.
Mai există varianta ca ispititorul să nu-i deranjeze pe budiști, că și-așa au ales o cale care nu are ca scop comuniunea cu Biserica și cu Hristos, Mîntuitorul lumii.
----------------
Adică în prezent te iubești pe tine mai mult decît pe ceilalți?
Unde în creștinism ai găsit exemple de Bodishatva? (Din cultura mea generală știu că aceștia sînt un fel de Sfinți care, deși au fost eliberați în viață, refuză Nirvana pentru a-i ajuta pe alții să se mîntuiască de lanțurile karmice ale samsarei).
|
Toti incepem sa iubim cu o dragoste "chioara" care nu este in Duhul.
Si mamele si tatii si copiii nu-si acordeaza dragostea gandindu-se la Dumnezeu.
Aceasta nu inseamna ca dragostea "chioara" nu este demna de lauda, ca este de nimic sau periculoasa, fiind fara discernamant duhovnicesc.
Intradevar este o dragoste fara vederea Lui Dumnezeu, dar care in fapt purcede tot din Domnul.
Eu cred ca trebuie sa incercam sa iubim si cu dragoste oarba, fara sa asteptam Harul Divin. Sa facem ce putem, ce tine de noi, si sa tinem in acelasi timp si rugaciunea. Si cand vrea Darul Insusi, adica sunt asamblate toate cauzele virtuoase si conditiile - Acesta se revarsa si vom avea atunci o dragoste curata, transparenta, atotinvaluitoare, pentru toate fapturile.
---------------
Cat despre "cel negru cu aripile frante" - "ispititorul" nu putem decat sa-l iubim si sa-l privim cu compasiune, bietul fiind inselat de propria perceptie despre sine.
Noi trebuie sa facem faptele iubirii de ceilalti, nu faptele iubirii de sine.
Aceasta este diferenta intre a asculta de Mamon si de a-i refuza ofertele.
-------------
Intradevar, Bodhisattva sunt cei care iubesc fara discriminare si isi dedica fiecare actiune corporala, mentala sau verbala, salvarii permanente a tuturor fiintelor de suferinte.
Sfintii crestini devin Bodhisattva/Budha cugetand, rugandu-se si unindu-se cu Iisus.