Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Povestea asta ticluită de tine (ori de Nesfânta Tradiție) are vreo bază biblică? Dacă Scriptura zice că apostolii frângeau pâinea zilnic (prezentând și una sau două ocazii ale primei zile din săptămână) înseamnă că duminica-respectiv toate zilele săptămânii sunt zile de odihnă, zile binecuvântate special și zile sfințite de Dumnezeu?
|
Ei, ia uite ca incepi sa intelegi, in sfarsit: ziua de odihna este timpul petrecut de om in odihna!!! Logic, nu? Oare la timpul de 24 de ore petrecut in lenevie crezi tu ca ma refer aici?
Cand crestinul se impartaseste cu Sfintele Taine, el gusta din odihna ADEVARATA a lui Dumnezeu.
Daca crestinul se impartaseste in fiecare zi cu Sfintele Taine, timpul pe care acesta il petrece aproape de Dumnezeu se inmulteste.
Intelegerea gresita a "zilei" de odihna la sectarii tai vine tocmai din intelegerea gresita a poruncii a 4-a.
"Ziua" de odihna inseamna... TIMPUL petrecut de crestin aproape de Dumnezeu.
"10.Fiindcă cel ce a intrat întru odihna lui Dumnezeu s'a odihnit și el de lucrurile lui, așa precum Dumnezeu de ale Sale.
11.Prin urmare, să ne străduim a intra întru acea odihnă, pentru ca nimeni să nu cadă după aceeași pildă a neascultării." Evrei 4.
Intelegerea corecta a poruncii a 4-a TREBUIE legata de ideea de Odihna, si nu de cea de timpul celor 24 de ore.
O intelegere gresita a acestei porunci te duce la interpretari idioate ale Scripturii, pierzatoare de suflet si pe care insasi Scriptura ti le condamna.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Deci doar frângerea pâinii, rugăciunea și citirea psalmilor înseamnă Sf. Liturghie? Și mai ales: exact așa o săvârșeau apostolii? Atenție la răspunsul pe care-l vei da!
|
"Doar..."
Cat de penibil si de transparent devii cand folosesti astfel de "floricele" gramaticale: faptul ca pentru tine rugaciunile si citirea psalmilor - care tot rugaciuni sunt - sunt "doar" niste lucruri banale arata cat de mult pretuiesti rugaciunea. Adica
DELOC.
Sf.Apostoli nu savarseau
exact asa Liturghia, ci intr-o forma mai simpla, cu mai putine rugaciuni, dar structural la fel.
Dealtfel, am si precizat ca Liturghia care se oficiaza astazi a fost compusa de catre Sf.Ioan Gura de Aur. Daca ai citi cu atentie, nu ti-ai mai pierde faramite de suflet pe fel de fel de judecati si aprecieri infantile.
Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu
Bun. Sunt de acord că rugăciunile nu trebuie să aibă o formă fixă, asemenea litaniilor păgâne, ele fiind o aplecare a sufletului către Dumnezeu diferită de la om la om și de la caz la caz. Deci recunoști în final că apostolii nu aveau liturghii, ci Sf. Ioan Gură de Aur avea liturghie și aceasta s-a perpetuat în timp în Biserica Ortodoxă...
|
Tocmai am explicat mai-sus ca Sf.Apostoli "frangeau painea" deci... savarseau Sf.Liturghie.
Am impresia ca vorbesc cu un om beat... Citeam deunazi o stire care atragea atentia ca nu numai vinul poate sa imbete, ci si rasul prea mult... Iar eu privind la tine, "angel radios", as dori sa completez ca si ingamfarea poate sa imbete.
Iar in ce priveste rugaciunile "cu forma fixa" spune, Ilustre antihrist, Psalmii ce sunt?
Sau rugaciunea "Tatal nostru"?
Ce forme au: fixe sau variabile?