Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Da, Ovidiu, poti iubi pe Dumnezeu desi NU POTI sa tii postul. E cu totul posibil si mai ales e destul de frecvent. Ca nu e dragoste desavarsita, de acord. Dar cine e in stare de dragoste desavarsita fata de Domnul, de postire pana la sange? Putini, foarte putini pamanteni...
|
Fiecare dintre noi frate Ioane...după puterile noastre, adică de la Domnul...dar ca noi să primim trebuie să renunțăm, trebuie să vrem, trebuie să credem. Fiecare dintre noi suntem copii mai mici a lui Dumnezeu și frații mai mici ai lui Hristos. De ce să ne lăsăm înșelați de ideea "dar oare cine poate". Hai să fim noi primii care să spunem "se poate", eu, tu, el...hai să ne scoatem ideea asta din cap "nu se poate". Avem credința amestecată. La Dumnezeu nu există: „pot, nu pot”, nu există! Credința în propiul ego aduce nesinguranță.
Citat:
Si invers, poti sa tii postul ceva de speriat, dar sa nu-l iubesti pe Domnul ci pe tine, marele postitor...
|
Așa este...ai mare drepate. Nu cât postești, ci cum postești este mai important. Hai să lămurim și aspectul ăsta dacă l-ai adus în discuție. Majoritatea dintre noi postim pentru că privim postul ca pe o interdicție sau că așa e bine, postim pentru că ne aduce un beneficiu – pentru unii sănătate, pentru alții iertare de păcate, iar pentru alții și sănătate și iertare de păcate, dar puțini postesc din dragoste, din dragostea pentru Hristos, pentru aproapele, pentru întreaga zidire. Deci depinde foarte mult din ce unghi privim postul.
Citat:
Atentie la asta, un picut, iti mai cer: POATE E O NEBUNIE dar eu as recomanda unui mare "postitor", cand e vadita oarecare trufie acolo, sa procedeze invers! Sa se "desfraneze"! Ca sa-si taie voia, adica, si mai degraba sa lucreze altceva, de pilda sa ia lectii de umilinta pe ici pe colo sau lectii de generozitate etc.
|
Din nou îți dau dreptate. Îți mulțumesc de grija pe care mi-o porți. Sunt departe de a fi un virtuos, așa cum și alți useri au mai crezut că mă consider un virtuos. În primul rând un virtuos nu și-ar etala aici deile, ba mai mult nu ar lăsa rugăciunea în schimbul conversaței pe un forum. Consider că mai de folos este să ne ascudem păcatele, frica și neputința, adică aici pe forum, ca nu cumva să cadă și aproapele și să le discutăm mai bine cu duhovnicul. Cum suntem fiecare numai Dumnezeu știe mai bine.