Părerea mea este că religia adevărată înseamnă o relație, o legătură ( etimologic, până la urmă, religo, - are asta înseamnă - a re-lega, a reface, a restabili o legătură) strânsă cu Dumnezeu, a-L cunoaște pe El (și nu DESPRE EL!) - "și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu". Cam asta înseamnă, după înțelegerea mea, "religia adevărată". Cât despre religia legată de o biserică anume - Isus a spus "mai am și alte oi care nu sunt din staulul acesta", și nu făcea referire la o biserică, ci la un popor - poporul lui Dumnezeu (care atunci era cel evreu, acum e cel "evreu" prin adopție). Iar ca să fii din poporul lui Dumnezeu trebuie să trăiești în așa fel încât cei din jur să vadă că tu-L reprezinți pe El cu cinste, curat, frumos, demn, plin de dragoste dezinteresată și neprefăcută pt. Dumnezeu și pt. semeni. Ideea cu mântuirea conectată la Biserică a fost introdusă mai târziu de Ciprian de Cartagina ("Extra Ecclessia Nulla Salum" - În afara bisericii nu există mântuire) dar asta dă o valență exclusivistă Bisericii și e în contrapondere cu afirmația Scripturilor : "În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor în care trebuie să fie mântuiți" - și când spune "niciun alt nume", eu înțeleg că nu mai există intermediari care să instrumenteze mântuirea oamenilor ci aceasta e instrumentată direct și nemijlocit de Isus Hristos. Iar Biserica... ei, bine, rolul ei a fost acela de a duce vestea bună celor ce n-o aveau, de a-L propovădui pe Hristos (ceea ce azi, din păcate, nu prea se mai face cu verva de atunci), și să se încurajeze și să se întărească reciproc pe calea credinței.
|