View Single Post
Vechi 25.09.2012, 16:01:56
Marcus Aurelius Marcus Aurelius is offline
Junior Member

Data înregistrării: 25.09.2012
Implicit

Părerea mea este că religia adevărată înseamnă o relație, o legătură ( etimologic, până la urmă, religo, - are asta înseamnă - a re-lega, a reface, a restabili o legătură) strânsă cu Dumnezeu, a-L cunoaște pe El (și nu DESPRE EL!) - "și viața veșnică este aceasta: să Te cunoască pe Tine, singurul Dumnezeu adevărat, și pe Isus Hristos pe care L-ai trimis Tu". Cam asta înseamnă, după înțelegerea mea, "religia adevărată". Cât despre religia legată de o biserică anume - Isus a spus "mai am și alte oi care nu sunt din staulul acesta", și nu făcea referire la o biserică, ci la un popor - poporul lui Dumnezeu (care atunci era cel evreu, acum e cel "evreu" prin adopție). Iar ca să fii din poporul lui Dumnezeu trebuie să trăiești în așa fel încât cei din jur să vadă că tu-L reprezinți pe El cu cinste, curat, frumos, demn, plin de dragoste dezinteresată și neprefăcută pt. Dumnezeu și pt. semeni. Ideea cu mântuirea conectată la Biserică a fost introdusă mai târziu de Ciprian de Cartagina ("Extra Ecclessia Nulla Salum" - În afara bisericii nu există mântuire) dar asta dă o valență exclusivistă Bisericii și e în contrapondere cu afirmația Scripturilor : "În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt nume dat oamenilor în care trebuie să fie mântuiți" - și când spune "niciun alt nume", eu înțeleg că nu mai există intermediari care să instrumenteze mântuirea oamenilor ci aceasta e instrumentată direct și nemijlocit de Isus Hristos. Iar Biserica... ei, bine, rolul ei a fost acela de a duce vestea bună celor ce n-o aveau, de a-L propovădui pe Hristos (ceea ce azi, din păcate, nu prea se mai face cu verva de atunci), și să se încurajeze și să se întărească reciproc pe calea credinței.
Attached Images
File Type: jpg Ducks.jpg (19,4 KB, 6 views)
Reply With Quote