View Single Post
Vechi 27.09.2012, 01:29:32
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Marcus Aurelius Vezi mesajul
Poate îmi spuneți și cea "învățătură apostolică" de care amintiți ce spune CONCRET împotriva a ceea ce spun eu... că a spune doar că e "cam protestantă" viziunea mea, înseamnă (după părerea mea!) că e o încercare de discreditare (deși cred că nu ați avut nicio intenție insidioasă, dar în mod subconștient) a unei opinii, fără a arăta concret motivele sau "cadrul legislativ" (dacă îmi permiteți terminologia) care reglementează topicul dat, și de la care eu am făcut rabat prin ceea ce am enunțat anterior. P.S.: e ca și cum ar spune cineva despre dvs. că sunteți "nespiritual"...și atât (că așa i se pare lui), fără să spună concret pe ce se bazează, care ar fi cadrul "spiritual" din care dvs. ieșiți, etc. Acum, ca să uzitez puțin terminologia specifică domeniului religios, eu protestez împotriva heterodoxiilor cu pretenții de dogmă biblică (în sensul acesta puteți să-mi spuneți "protestant"), dar sunt ortodox (botezat ortodox și pregătit o perioadă din viață să devin preot), ceea ce nu m-a împiedicat să merg la slujba de Paște la Vatican să-l văd pe Papa oficiind slujba, ori la întâlnirea mondială a tineretului catolic, în prezența Papei Ioan Paul II. Deci... aș zice eu că-s "open minded" DAR pun preț suprem pe Scriptură. De aceea vă rog a contura mai bine "învățătura apostolică" la care faceți referire, ca să mă dumiresc și eu cu ce am "călcat strâmb". Mulțumesc și pt. postarea anterioară, și pt. răspunsul pe care-l aștept!
"Preț suprem pe Scriptură" îmi sună, fără supărare, foarte protestant. Ca și ideea că ar exista vreo separare între Biserică și Capul ei nevăzut. Eu nu cred că Domnul, cel puțin în mod direct, ne-a lăsat vreo Scriptură. În schimb, știu sigur că ne-a lăsat o Biserică. La data la care cea mai timpurie Evanghelie, cea a Sf Matei, era foarte departe de a fi luat formă scrisă, instituția Bisericii funcționa de ceva timp. Avea conducători, administratori diaconali, avea reguli, avea membri cotizanți, avea deja primii martiri. Se întrunise primul Conciliu al Episcopilor și luase primele hotărâri importante. Avusese loc prima schismă. Primele enciclice și pastorale fuseseră redactate. Succesori ai Apostolilor fuseseră desemnați. Primul Papă explicase deja cum trebuie înțeleasă învățătura apostolică. Toate acestea sunt prezente în Sf Scriptură.

Tot de-a lungul Sfintei Scripturi și, cu precădere, în corpul paulin, găsim că Isus și Biserica sunt una și că nimeni nu se poate mântui fără Biserică. Ea este Arca lui Noe, în afara căreia este moarte, ea este corabia condusă de Petru în furtună și salvată in extremis, ea este măslinul altoit, ea este muntele cel înalt, ea este mireasa Mirelui. Fiecare membru al ei este mădular al lui Cristos (Efeseni 4:16), iar toți membrii laolaltă sunt trupul Său (Efeseni 1:23). De mântuit, ne mântuim în Cristos. Dar în Cristos întreg, cap și trup: Biserica este deplinătatea (pleroma) lui Cristos (Efeseni 1:23). Cristos este cap al Bisericii (Efeseni 1:23), temelie a ei (1 Cor 3:11), piatră unghiulară (1 Petru 2:7). El conferă Bisericii îndrumători, oameni cu haruri speciale, care o conduc în numele Lui, zidirea trupului Lui este lucrul lor (Efeseni 4:11) Biserica este templul Lui, locul în care El locuiește (2 Cor 6:16).

Ei bine, ACEASTA este credința apostolică și aceasta este credința mea.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 27.09.2012 at 01:37:44.
Reply With Quote