Citat:
În prealabil postat de Marcus Aurelius
Întâi de toate mă văd nevoit a face o remarcă pe care aș vrea să o verific: modul în care începeți abordarea are un iz insidios (nu mi-o luați în nume de rău!) - adică printre rânduri se citește clar că a pune mare preț pe Scriptură (ceea ce asociați dvs. cu protestantismul) e un lucru oarecum scandalos (acum, nu știu dacă e scandalos prin prisma sloganului reformațiunii "Sola Scriptura", sau e scandalos "per se").
|
Una este să spuneți, așa cum faceți acum, "mare preț pe Scriptură" și cu totul alta este să folosiți formularea pe care ați folosit-o inițial: "preț suprem pe Scriptură", ceea ce, din perspectiva Bisericilor apostolice, nu mai e OK. E o diferență ca de la ortodoxie la protestantism. Noi credem că Scriptura și Predania au egală importanță și sunt, ambele, sursele majore ale credinței noastre. Dacă am fi siliți să facem o ierarhie chiar între acestea două, v-am demonstrat deja că Biserica a funcționat, și încă foarte bine, fără ceea ce înțelegem azi prin "Scriptură". Dar, fără Predanie, este de neconceput.
Citat:
Apoi, o mică, dar utilă (zic eu!) precizare: nu evanghelia după Matei a fost prima scrisă, ci evanghelia după Marcu (de aici și disputele asupra sinopsisului celor trei evanghelii, Matei și Luca presupunându-se că s-au inspirat din evanghelia după Marcu).
|
Faceți afirmație peremptorie într-o chestiune despre care adevărații specialiști ai Scripturii, de la care avem mereu de învățat, consideră că este subiect de dezbatere. Numeroși sunt Părinții Bisericii care consideră că Evanghelia după Sf Matei este prima. Papia, Irineu, Origen, Ieronim, și lista ar putea continua. Ca să nu mai vorbim de Augustin. Se pot aduce multe indicii în privința faptului că Evanghelia după Matei este anterioară celei după Marcu, dar am să mă limitez la două: 1) argumentul de autoritate: Biserica a așezat Evanghelia după Matei înaintea celei după Marcu. Domeniul biblic fiind un domeniu în care Biserica are autoritate, trebuie să luăm în serios acest lucru. 2) argumentul apologetic. Evanghelia după Matei este scrisă pentru evrei, iar cea după Marcu e scrisă în mod evident pentru neamuri și, mai ales, pentru romani. Un lucru "pentru alții" te aștepți să fie mai curând făcut DUPĂ un "lucru pentru ai noștri" decât ÎNAINTE de acela.
Citat:
În al treilea rând cred că ar fi cinstit să nu insinuați ideea de "papă" în Scriptură, că asta e marcă catolică (știu că v-ați declarat catolic, dar totuși, nu-i "fair" să insinuați în discuția noastră asemenea idee) și nu cred că e cadrul potrivit să polemizăm făcând exegeză greacă pe pasaje din Ioan 20:22-23 ori Mat. 16:18-19; 18:18, căci am crezul că am polemiza în van.
|
"Papă" sau "Petru", spuneți-i cum vreți: important este că în Scriptură citim cum unul dintre Apostoli, și anume Petru, explică Bisericii Universale prin a doua enciclică cunoscută cum trebuie înțeleasă doctrina unui alt Apostol, anume Pavel. A se vedea A Doua Epistolă Catolică a Sf Ap Petru, cap 3, paragrafele 15 și 16.
Citat:
Iar în ultimul rând... biserica, într-adevăr, nu-i disociată de Capul ei, care este Hristos(!). Însă perspectiva mea este (împărtășită, dealtfel, de mulți teologi) că biserica vizibilă nu se suprapune întru totul bisericii invizibile a lui Hristos.
|
Aici este, în fond, eroarea: unde anume citiți în Sf Scriptură că Domnul a făcut o Biserică invizibilă ? Eu citesc că a făcut o Biserică vizibilă. I-a dat conducători cărora le-a dat putere, le-a dat reguli etc. Pe ce bază presupuneți dv că Dumnezeu, care S-a făcut pe Sine cât se poate de vizibil, cu trup de carne, astfel încât atingându-L să credem, a menținut pe Mireasa lui în invizibilitate?
Citat:
Când vorbesc de biserca vizibilă, deja se conturează disputa asupra identității acesteia, iar când vorbesc de biserica invizibilă... deja mă gândesc la mult mai mult decât atât, la mai mult decât declarații dogmatice, la un spirit de ascultare din dragoste de Dumnezeu, după postulatul Domnului Hristos: "dacă mă iubiți, veți păzi poruncile Mele" (Ioan 14:15) și "prin aceasta vor cunoaște toți că Îmi sunteți ucenici, dacă aveți dragoste unii față de alții" (Ioan 14:35) iar un verset mai sus conturează și ce înseamnă și care este modelul de "dragoste unii față de alții", zicând "cum v-am iubit Eu, așa să vă iubiți și voi unii pe alții".
|
A-L iubi pe Cristos înseamnă fix a asculta de poruncile lui, după cum El Însuși ne lămurește de mai multe ori. Scrie în Biblie. Care sunt poruncile Lui ? Ne lămurește, în detaliu, Dogmatica. În linii mari, sunt cele din Biblie și cele pe care Petru și urmașii lui, ceilalți Apostoli și urmașii lor le dau, ca delegați ai Lui, veac după veac, până la plinirea timpului.
Închei aici răspunsul meu cu stimă și respect, mulțumindu-vă pentru răspunsul pe care mi l-ați dat și asigurându-vă că nu am nicio intenție de a ascuți polemici deșarte pe internet și că, dacă discuția noastră va căpăta traiectorii nefaste, sper să găsim modul cel mai judicios de a-i asigura un final bun, evitând un spirit nepriincios întrucât "dacă iubește cineva cearta de vorbe, noi n-avem un astfel de obicei și nici Bicericile lui Dumnezeu" -le spunea Pavel corintenilor, și la asta subscriem și noi, nu pentru că o spune Pavel (că nu el a inventat atitudinea asta!), ci pentru că acesta e spiritul lui Dumnezeu pe care încercăm să-l întipărim și noi "din slavă în slavă, după chipul Său".[/quote]