În prealabil postat de ioan cezar
Nimic mai strain de modul in care vad eu lucrurile. Taina aceasta nu e un articol de lege privind legalizarea vietii sexuale. Cu totul minor un astfel de gest, iar Domnul nu face gesturi minore, nu se ocupa cu maruntisuri. (Ne putem face singuri legi, cate voim, pentru reglementarea sexului si a oricaror alte aspecte ale vietii noastre sub soare.)
Orice Taina deschide un lucru limitat, omenesc, inscris in cercul repetitiv al orizontalei vietuirii trupesti, spre infinit si, ca sa fortez cumva exprimarea, chiar dincolo de infinit (zic asa cu gandul de a lasa in urma orice posibilitate de exprimare omeneasca). Adica in Dumnezeu. Face saltul la posibilitatea efectiva a plinatatii, a desavarsirii ("Imparate Ceresc, Mangaietorule ... care pe toate le plinesti.") Sensul giratoriu e spulberat, e spart in sfarsit. Acum se poate, in sfarsit, calatori!
A considera ca Taina Cununiei da o aprobare, o permisiune pentru unirea trupeasca, inseamna nici mai mult nici mai putin ca Domnul ne lasa unde suntem (in cutia noastra magica numita lume) si, culmea, zice cam asa: stati voi acolo in lumea voastra, ca niste rime sexualizate in borcan, iar Eu raman aici (pe culmi si abisuri separate de voi, inaccesibile voua), si sa stiti ca e OK, dragilor, puteti sa faceti sex. Nu am nimic impotriva. Eu urasc doar sexul cel fara de aprobarea mea. Vreti sex? Musai cu aprobare de la mine (adica "de Sus"). Altminteri va trimit in iad! Pe vecie!
Hilar... Predecembrist. Asa or fi gandit membrii de partid, carora totul le curgea de sus, de la big brother.
Oare asta-i Taina Cununiei?....
Dezolant. Si nedrept. Fata de Domnul, Care ne vrea Acasa, cat mai Acasa. Pentru aceasta, celor casatoriti Domnul ne-a intins o scara: urcati cu incredere pe scara aceasta care nu e din sfoara, nici din otel, care scapa simturilor toate (exceptind simtul duhovnicesc..:)), care e atat de subtire incat panza de paianjen sau razele lunii sunt deja o grosolanie fara egal... O scara care se numeste HAR si pe care, iata, Eu v-o trimit voua! Urcati, copiii mei, urcati.. Eu sunt aici, EU SUNT: si la capatul scarii si cu voi si in voi... Doar indrazniti si urcati!
Aceasta-i principala particularitate a Tainei Cununiei, dupa inima mea...
|