Deacord: Tutunul nu ar trebui cosumat (fumat) de un crestin nici in afara postului (parerea mea) - iar cafeaua si alcoolul, care pot da si ele dependenta, am putea sa le evitam macar in post (sau macar alcoolul - care se stie clar ca afecteaza gandirea, chiar si in cantitati mici --> Daca nu ai voie sa conduci dupa un pahar de bere, ce te face sa crezi ca esti capabil sa te rogi in curatie?)
Legat de miere, nici eu nu inteleg. Eu consider ca este de provenienta animala (ca si laptele si ouale). Eu stiam ca nu se mananca nici un lucru animal sau de provenienta animala (inclusiv fructele de mare - care sunt animale, nu fructe

). In afara de astea: cam tot ce dauneaza sanatatii (fiind, deci, nefolositor supravieturii, ci dimpotriva): tutun, alcool, droguri, dulciuri (zaharul in exces provoaca diabet, cancer, avitaminoze, osteoporoza, etc.). In schimb, banuiesc ca daca inghiti din greseala o musculita nu e pacat si cred ca la asta se refera exceptia cu anumite insecte care pot fi mancate (de exemplu, nu poti evita sa inghiti anumite microorganisme).