Un extras din cartea ”A iubi înseamnă a ierta” - Ier. Savatie
”Poți spune „te iubesc” în foarte multe feluri, poți arăta asta în și mai multe feluri… însă adevăratul test al iubirii și al prieteniei este atunci când ești capabil/ă să ierți. Ce înseamnă să ierți? Înseamnă să uiți! Expresia „iert, dar nu uit” este un slogan imbecil, care n-are nicio legătură cu iubirea sau cu iertarea, ci cu orgoliul. Acest slogan arată că omul e permanent în conflict cu sine … Rațional și emoțional – cică – a iertat, însă faptul că i s-a greșit nu uită. Atunci ce a iertat? Ce iertăm atunci când iertăm? Nu iertăm oare greșeala? Că pe cel care a greșit îl iubim… iertăm greșeala, ca să îl putem iubi în continuare. În momentul în care nu uităm, dovedim ca ego-ul e mai puternic decât iubirea, și că de fapt…nu am ținut și nu am apreciat omul acela…Am iubit, dar nu acea persoană…ci poate imaginea noastră din acea persoană. Iar atunci când nu putem ierta, de fapt nu ne iertăm pe noi înșine (în primul rând). "Zeului" dinlăutru nu-i convine faptul că a fost „pocnit” de un muritor…
Noi „iertăm” pentru că așa se cade. Însă nu înțelgem un lucru: și anume că „a iubi înseamnă a ierta”. În realitate resentimentele vor exista întotdeauna. Atât timp cât exista ego și e mai puternic decât omul de alături care ți-a greșit."
|