Citat:
În prealabil postat de andravenache
Trebuie sa recunosc ca am nelamuriri si indoieli cu privire la ambele interpretari.
|
Formulați întrebări punctuale și am să încerc să vă răspund. Atâta cât am priceput eu din ce m-a învățat Biserica Catolică și atâta cât știe ea însăși. Fiindcă un lucru e limpede: în ceea ce privește Ultimele Realități, nici Biserica nu poate răspunde la toate întrebările. Ea ne poate învăța ceea ce a primit la rândul ei, ca revelație dumnezeiască. Și ceea ce, prin efortul rațiunii umane (mai limitată în această privință decât în oricare alta) socotește drept probabil. Numai în primele cazuri, cel al descoperirilor dumnezeiești, avem certitudine dogmatică, care e certitudinea absolută a credinței (
sententia de fide divina sau
de fide apostholica, după caz), pe când în cealaltă situație vorbim de concluzii ale unor minți luminate (
sententia de fide definita). Rangul unei învățături (care corespunde "gradului ei de certitudine" ca să spun așa) e un subiect despre care am mai vorbit tangențial, deși ar merita un topic dedicat. Pe acesta, deocamdată atât.
În ceea ce privește faptul că sufletul omului, odată creat, este indelebil (nu poate fi extinct, aneantizat, distrus în realitatea lui obiectivă), acesta este un adevăr de nivel dogmatic. Altfel spus, mai degrabă ne îndoim că soarele ar străluci decât să ne îndoim de asemenea adevăr. Se cheamă "dogma nemuririi sufletului". E ceva atât de banal pentru credință, încât a ajuns subiect de vorbire în glumă, ca atunci când auzim "la ce te gândești ?" "La nemurirea sufletului".