Citat:
În prealabil postat de fallen
Ma scuzati nu stiu cum sa ma exprim mai exact. Poate mi-am facut o idee gresita si tocmai de aceea as vrea sa o corectez.
Recunosc ca nu ma prea pricep si habar nu am cu ce se mananca, dar am tot citit in literatura universala si nu vreau sa fiu complet inculta, ca ar fi existat in decursul timpului diverse "Ordine" in cadrul Bisericii Catolice din Europa Evului mediu si chiar a epocii moderne. Cum ar fi fost de exemplu iezuitii, franciscanii, etc. Ce aveau acestea in plus fata de restul Bisericii, ce le diferentia?
|
Ordinele calugaresti au fost intemeiate de diverse persoane care au dorit sa-L slujeasca pe Domnul nostru intr-un mod pe care nu il gaseau in ordinele calugaresti existente in acel moment. Toti calugarii si toate calugaritele, indiferent de ordinul din care fac parte, depun acelease voturi: de saracie, ascultare, castitate. Peste acestea multi calugari au simtit ca trebuie sa-L slujeasca pe Domnul intr-un mod particular. De exemplu, sfantul Ignatiu de Loyola a pus accentul pe partea de indrumare spirituala, pe deosebirea duhurilor. Iezuitii sunt in special indrumatori spirituali si din acest motiv in acest ordin sunt numai barbati. Sfantul Francisc de Assisi a considerat ca trebuie sa fie sarac asa cum a fost Mantuitorul. Franciscanii nu posedau nimic, traiau din cersit, sau munceau si pentru munca lor primeau alimente. Deasemenea, ei Il predicau pe Domnul nostru prin piete, targuri, nu neaparat in biserici. Iar cei care cerseau aduceau alimente si pentru ceilalti care se ocupau de manastire sau predicau. Maica Tereza de Calcutta a intemeiat si ea un ordin calugaresc. Aspru. Maicutele se scoala la 3 dimineata in fiecare zi, au o ora de adoratie in fiecare zi, asculta sfanta Liturghie, pregatesc masa, mananca si merg sa-i caute si sa-i ingrijeasca pe saracii lumii.In momentul in care a intemeiat acest ordin nu exista nici unul care sa fie asa cum ea a simtit ca trebuie sa fie astfel incat prin munca si viata ei sa-i aduca maxim de slujire Domnului nostru.
Citat:
Sau mai bine zis de ce vroiau ei sa se diferentieze? Nu cumva erau putin excentrici, daca nu chiar eretici? (mai nou, am citit intr-o carte despre un ordin calugaresc din Spania vremurilor recente - 1960 - 1970 in care maicutele nu aveau voie sa vorbeasca, nici macar sa se priveasca, ba chiar le era permis sau chiar cerut sa se autoflageleze periodic).
|
Intimplator multi dintre intemeietorii de ordine calugaresti chiar au fost perceputi ca excentrici. Sfantului Francisc nu i s-a aprobat initial ordinul pentru ca era prea aspru; maica Tereza de Calcuta a avut aceiasi experienta. Episcopul locului spunea ca nu poate aproba dorintele unei calugarite pentru ca asa i-ar fi vorbit ei Duhul Sfant. Sfantul Ignatiu de Loyola a fost chiar anchetat de Inchizitie.
Referitor la maicute care nu au voie sa vorbeasca, aceste ordine chiar exista. Si de barbati si de femei. La barbati stiu ca exista cistericanii si trapistii, iar la femei carmelitanele. De exemplu Charles de Foucould care a trait si a murit in desert incercand sa-L duca pe Domnul nostru beduinilor, a stat cateva luni intr-o manastire trapista si a parasit-o pentru ca i se parea ca viata din acea manastire era prea confortabila. Aveti doua link-uri despre oastfel de manastire mai jos:
http://bibliophyle.wordpress.com/200...n-%E2%80%93-1/
http://bibliophyle.wordpress.com/200...n-%E2%80%93-2/
Exista destul de multi catolici care incearca sa aduca mici jertfe de tacere pentru multele vorbe ofensatoare pe care Domnul nostru le primeste zilnic. Cei mai sfinti dintre noi se dedica total acestei jertfe si aleg sa-si traiasca toata viata in rugaciune si tacere.
Citat:
Ce i-a facut pe credinciosii acestei biserici sa nu fie uniti, sa incerce sa se separe, sa iasa in evidenta cu ceva anume, in loc sa stea impreuna si sa asculte de biserica - mama? Sa fii fost doar neintelegerile de ordin 'lingvistic", adica traducerile eronate ale Sfintelor Scripturi care au dat nastere la intelesuri gresite, sau dezbinarea n-are drept cauza una religioasa ci doar ratiuni "politice"?
|
Ce concept ciudat de unire aveti!!!! Aceste ordine fac parte din Biserica pentru ca au fost aprobate de biserica. Credeti ca maicutele maicii Tereza de Calcutta, care sunt singurele care merg prin gropile de gunoi ale Indiei si ale lumii pentru a cauta muribunzii si a le reda demnitatea de oameni, o fac din excentricitate? Va invit sa faceti acest lucru macar o zi, la 44 grade, in umezeala si mizerie. O sa vedeti ca nimic nu le da acestor calugarite forta de a continua decat comuniunea cu Biserca si iubirea pentru Domnul nostru. Participarea zilnica la Jertfa Sfintei Liturghii si rugaciunea. Iar asta este comuniunea cu Biserica de unde isi trag si seva sa poata continua.
Citat:
Din cate stiu eu, in biserica ortodoxa nu exista astfel de "ordine", de grupari "extremiste" as putea spune - cel putin nu cu caracter oficial - si nici nu stiu sa fii incercat cineva vreodata sa faca reforma.
|
Calugarii si calugaritele din Biserica Catolica nu fac reforma. Se roaga si Il slujesc pe Domnul fiecare dupa carisma pe care o are.
Citat:
Inca o intrebare : Biserica Catolica din SUA este aceeasi cu cea din Europa, sau este asa-zisa biserica "anglo-catolica", care e independenta de Vatican ?
Iar Biserica Angliei este tot cea infiintata de Richard VIII, adica pe aceeasi baza, aceeasi organizare ca biserica Catolica din restul Europei,dar independenta fata de papalitate? Se spune despre ei ca nu sunt cu adevarat o biserica "reformata" pentru ca nu au schimbat nimic (sau nu prea mult) fata de religia initiala.
|
Biserica Catolica din SUA nu este aceiasi cu cea din Europa, evident, doar se afla in locuri diferite. Insa amandoua fac parte din Biserica Catolica. Iar Biserica Angliei, infiintata de Richard nu stiu al catalea, s-a desprins de Biserica Catolica atunci cand papa a refuzat sa aprobe o a doua casatorie a acestuia, in timp ce prima sotie traia.
Citat:
Si ca o curiozitate: mai este vreo religie (in lumea civilizata) care permite oamenilor sa se autoflageleze, adica sa se autopedepseasca la modul fizic? Credeam ca omul trebuie sa aiba grija de trupul sau cu sfintenie, nicidecum sa-i faca vreun rau, si ca numai Dumnezeu are dreptul sa pedepseasca.
|
Va invit sa mai meditati putin la cuvintele Mantuitorului nostru:
44.Dacă mâna ta te duce la păcat, tai-o! E mai bine să intri ciung în viața veșnică, decât cu amândouă mâinile să fii aruncat în gheenă, acolo unde focul nu se stinge.
45 Dacă piciorul tău te duce la păcat, taie-l, căci e mai bine să intri schilod în viața veșnică decât cu amândouă picioarele să fii aruncat în gheenă.
47 Dacă ochiul tău te duce la păcat, scoate-l. Căci mai bine este să intri chior în împărăția lui Dumnezeu, decât cu amândoi ochii să fii aruncat în gheenă, unde chinul nu se sfârșește și focul nu se stinge”.