View Single Post
Vechi 30.09.2012, 23:45:51
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Manastiri din RUSIA

RUSIA

Prima manastire aflata pe lista este

MANASTIREA PECIOARA

Ajungem seara intr-o localitate si microbusul opreste intr-o parcare relativ mica ,vizavi de o biserica unde se oficia vecernia..intram eu ,studentul si inca o persoana in aceasta biserica ,mai mica dar foarte frumoasa ,unde ne inchinam ,sarutam icoana centrala si apoi iesim repede ca sa nu ne pierdem de ceilalti .Constatam ca ne aflam in fatza manastirii PECIOARA ,care se afla vizavi de mica biserica ,unde se desfasura o frumoasa slujba.Intram pe poarta manastirii intr-o curte lunguiata ,in fatza ne apare manastirea ..lasam in dreapta pangarul unde voi reveni mai tirziu ,iar in stinga un culoar unde se afla tejghele si icoane mari pe pereti cu MAICA DOMNULUI ,indeosebi ,culoar care coboara lin spre o alta curte a manastirii.In fatza noastra se afla biserica in care intram urcind citeva trepte.Am participat la vecernie ,care era foarte lunga ,a durat peste doua ore,era foarte multa lume care a participat si am observat si foarte mult tineret care participa ,fapt care m-a impresionat foarte placut.Ascultind minunatele cintari am admirat frumosul si deosebitul iconostas,icoanele foarte mari si frumoase ale MAICII DOMNULUI..dar si celelate..m-am retras in spate ca sa nu deranjez cu filmarea,pe care am facut-o cu discretie pe parcursul slujbei ,dupa ce ne-am inchinat la icoana expusa in centru a Sfintului SERGHIE DE RADONEJ ,mare sfint al Rusiei.
Vecernia fiind lunga am iesit in curte unde se afla linga manastire o cladire mica unde se afla un preot care ne lua pomelnicele.Am mers si in spatele manastirii unde se afla o terasa deschisa pe care mai ieseau uneori preoti ,care avea pe peretele manastirii ce dadea in acea terasa ,icoane frumoase si mari.Alaturi de manastire se afla niste scari care coborau spre curtea a doua ,linga scari dau de o fintina acoperita de unde baiatul din Roman tocmai scotea apa ,o apa rece si foarte buna .Vizavi de fintina se afla o manastire mare cu 3 turnuri albastre cu stelute albe pee le ,semnificind cerul,unde vom participa a doua zi la slujba,iar in continuarea aleea ducea spre un mic paraclis de unde ne luam agheasma mica.Aleea se bifurca si duce spre cantina si alte cladiri,probabil chilii..Ma reintorc in curtea prima pe aleea care urca si trece prin culoarul cu icoanele de linga intrare.La acea ora tejghele erau desigur goale,doar dimineata se vindeau lucruri duhovnicesti ,iconite,cruciulite,icoane frumoase .Muzica mi-a placut asa de mult la manastirea Pecioara incit de la pangar mi-am luat si un CD cu muzica ,muzica pe care am pus-o fundal la multe din videoclipurile mele cu manastirile din Rusia.Dupa ce se termina vecernia ,lumea ..si noi ne inchinam la frumoasele icoane ale Maicii Domnului.aveam sa constat ca aceasta manastire exceleaza in a avea foarte multe icoane ale Sfintei Fecioare ,mai ales in cea de-a treia manastire aflata in curtea a doua vizavi de clopotnita.Aurora a recurs aci la o stratagema ,cunoscind cine este staretul a cerut dupa slujba, binecuvintare de la El si noi am procedat la fel Staretul este cel care aproba cazarile acoloa spus eade unde am dedus ca ea nu a vorbit dinainte despre cazaresi de aceea ne-am prezentat la calugarul de serviciu si a trebuit sa asteptam foarte mult..incit eu ma gindeam ca vom dormi in microbusdar in curtea manastirii am stat in timpul vecerniei de vorba cu o romanica care ne-a spus ca ne va caza la ea mai inghesuit daca nu fom fi cazati la manastire.Pastila servita de Aurora a fost ca rusii nu ne vad prea cu simpatie pe noi romanii din cauza sustinerii ecumensimului de catre Patriarhul nostru.Cred ca era doar o stratagema folosita de ea ca o eventuala scuza a unui eventual esec cu cazareacaci daca imi amintesc bine nici patriarhul Kiril al Rusiei nu este antiecumenic..si atunci de ce sa suportam astfel de consecinte nedorite ,noi credinciosii de rind!!!..In sfirsit vine calugarul cu hirtia aprobata de staret....am fost cazati in localitate nu departe de manastire la o casa ce era evindent ca apartinea de manastire.Avea doua cladiri ,una cu etaj ,eleganta ,iar alta tot la strada cu fatzada ,dar mult mai modesta,curtea era comuna cu cladirea eleganta.Aci erau doua incaperi mari unde erau cazate si rusoaice,una cu paturi de spital alaturate,iar alta camera cu paturi suprapuse.Dupa o mica vizita in ambele m-am decis pentru a dormi in camera cu paturi suprapuse la etaj ,linga usa ce dadea spre coridor.de unde se iesea in curte.Este memorabil ca in curte se afla o cladire unde ne-a fost servita masa ,mincare de orez,ceai ,pine neagra,suc si apa.Ne-am considerat norocosi ca am trecut cu bine de etapa cu cazarea.Nu stiu care este regula la manastiredar cred ca trebuia vorbit dinainte!!!pentru cazare.
A doua zi am participat la Sfinta Liturghie in biserica unde se afla un iconostas mai mic,dar frumos cu o icoana a Maicii Domnului ,facatoare de minuni;Manastirea era sub forma de culoare in numar de trei ,pe unul din ele am trecut spre racla cu moastele SF.CORNELIU ,unde ne-am inchinat fiecare cind a considerat de cuviinta.Peretii acelor culoare erau acoperiti de icoane mari inramate,nu erau picturi pe pereti.Culoarele erau pline cu credinciosi .Dupa slujba,unde au fost si impartasiri ale celor care s-au spovedit,am participat si la sfintirea apei,care a durat mult..mi s-a parut mie ,poate din cauza ca nu intelegeam slujba..asa incit am iesit in curte ,unde am observat ca lumea intra inr-o mica incinta unde am intrat si eu ca sa ma inchin la moastele unor sfinti.3.din pacate nu am notat nimica si nu mai retin sfintii si o sfinta care era acolo.In curte m-am intilnit cu ghida cu care am fost cu un inainte in Ucrainagrupul ei mai mic fiind comasat cu al celor din Timisoara ,care aveau conducator un preot.Ne-am reintilnit ulterior si la Valaam!Am avut ocazia sa vad cum trag calugarii cele 4 clopote ale acestei biserici .Clopotele erau manevrate de 3 calugri de jos ,ei tragind de niste sfori zdravene ,adica groase intr-un mod anume ritmatcu piciorul alternid cu miinile!.Am luat de la pangarul de alaturi pe linga manastire iconite si 3 prescuri mici ..am dat si un pomelnic acolo cu familia mea pentru 40 zile.Apoi dupa ce s-a terminat cu trasul clopotelor am intrat in manastirea alaturata unde nu era in acea zi slujba ,dar ne-am inchinat la icoanele MAICII DOMNULUI ,inclusiv la aceea pe care nu am mai vazut-o altundeva decit aicea,anume icoana in care Maica Domnului nu are marama pe cap ,se vede in fatza ei copilul mic care se pare ca sta in pintecele mamei .Explicatia data de Aurora este ca Maica Domnuluii se roaga atit de mult pentru noi credinciosii incit nici nu apuca intotdeauna sa puna marama pe cap.Eu nu stiu daca asta este explicatia..poate ca lipsa maramei de pe capul Maicii Domnului sa fie legata de starea ei pe care o sugereaza icoana ,starea de graviditate.Dupa terminarea slujbei si inchinare in cea de a treia manastire ,am urcat niste scari care duceau in alta curte situata mai sus, de unde cele 3 cupole albastre se vedeau a fi la acelasi nivel cu noi.Avem un calugar ghid care ne arata vechile cladiri ale manastirii din piatra ,iar apoi intram in pesterile de la PECIOARA,,unde multi monahi s-au nevoit ,am vazut cosciuge care unele apartieau si nemonahilor care au lucrat si au locuit mult timp la manastire.Nu era nici un miros neplacut,unele trupuri izvorau un miros placut.Acolo se afla si un altar inchinat Sfintei Cruci ,cu Mintuitorul rastignit.
Dupa vizitarea memorabilelor pesteri am plecat la cantina ,unde cred ca manastirea dadea masa la credinciosii participanti la slujbedar cred ca din lipsa de locuri ,am primit doua bidoane militaresti cu mincarea pe care cei doi baieti din grupul nostru a trebuit sa le care in spate tur si apoi dupa masa si retursi nu erau deloc usoare,mai ales la dustot orez,dar si o ciorba.Masa am servit-o in bucataria aflata in curtea caselor unde am fost cazati,avind grija sa lasam totul curat,caci acuma nu mai era nimeni, ca seara ,sa ne serveasca,ci noi a trebuit sa ne autoservim si sa ne administram bucataria,pe care a trebuit ,evident, sa o lasam curata.Am avut ocazia sa ne mai odihnim putin pina s-au dus baietii cu bidoanele..eu am folosit acest timp sa merg pe la tejghele si magazinele aflate aproape de acea casadar nu am fost tentata sa cumpar nimica ,pentru ca eram doar la inceputul calatoriei noastre prin RUSIA PRAVOSLAVNICA.Am aflat de la student ca acolo aproape de localitate se afla o manastire a SF.MC.PANTELIMON ,manastire care detine o icoana facatoare de minuni a sf.Pantelimon ,pe linga care urma sa trecemdar in mod inexplicabil de ciudat Aurora nu ne-a dus si la ea desi era chiar in drumul nostru mi-a spus el.Ulterior mi-am dat seama ca asta s-a intimplat pentru ca ea trebuia sa ajunga cu noi in ST.Petesburg unde nu avea iarasi cazarea asigurata si ne-a plimbat aiurea vreo doua ceasuri chiar sugerindu-ne ca va trebui sa dormim in microbustestare de reactieacolo era trecuta cazare asa ca eu am ridicat problema sa ne duca intr-o zona mai laturalnica la o pensiune pentru ca cei care doresc sa doarma in pat pe cheltuiala proprie ca sa nu ii coste prea mult!!