View Single Post
Vechi 01.10.2012, 19:01:49
tabitha's Avatar
tabitha tabitha is offline
Senior Member

Data înregistrării: 06.04.2011
Locație: usa
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de zinaida Vezi mesajul
cred ca e cam usor.. asa ca nu dau nici un indiciu (inca)
Este vorba de Fericitul Staret Iacov Tsalikis, Egumen al Mănăstirii Cuviosului David.

“Ca sã biruiascã ispitele, dar și ca sã-l imite pe Cuviosul David, s-a hotãrât sã se roage în timpul nopților în Peșterã, atunci când nu ploua mult și când nu era multã zãpadã.
Fãcea, deci, Vecernia în mânãstire, iar dupã ce se înnopta, ceilalți monahi se retrãgeau. Cheile le avea el însuși, nimeni nu putea ieși sau intra. Și-a luat toiagul, a încuiat porțile mãnãstirii și a ieșit prin partea dinspre sud. Felinar, lanternã nu erau atunci, precum spunea el însuși....sãrãcie mare.
Mergea pe cãrarea de pe lângã apeduct. S-a silit sã urce spre castani. Nu era lunã și era greu sã afle cãrarea. Cãdea și se scula. Câteodatã intra si pe drum, unde era mai ușor. Când mai apoi a luat-o la dreapta, spre cealaltã cãrare, s-a rãtãcit. Nu mai știa unde merge. S-a încurcat în rugi, s-a zgâriat, s-a lovit, s-a pierdut în vãioagã.
Din fire era fricos, precum spunea el însuși. Iar acum, în toiul nopții, s-a temut mult, foarte mult. Atunci s-a rugat.: “Dumnezeul meu, lumineazã-mi calea ca sã ajung la Peșterã!”
El însuși povestea aceste peripeții nocturne și continuã: “Și Bunul Dumnezeu a ascultat cererea mea. Din multele stele ale cerului mi-a dat și mie una. Ea mergea înainte și îmi lumina calea. Eu mergeam în urmã. Și așa am ajuns la Peșterã. Acolo m-am rugat și iarãși steaua mergând înainte îmi luminã calea pânã la poarta mãnãstirii. Pãrinții dormeau duși și n-au observat nimic din toate acestea.”
Reply With Quote