Manastirile si bisericile din st.petesburg
SANKT PETESBURG
Ajungem cu ziua in Petesburg si am fi putut fi cazati de la bun inceput la manastirea SF.ALEXADER NEVSKI,manastire de calugari ,unde se pare ca se cazeaza automat si fara programari,caci daca s-ar fi discutat telefonic pentru cazare nu am mai fi fost plimbati doua ceasuri si sa ajungem tot acolo la acea manastire ,cazati la miezul noptii.Am mai fost plimbati la o fi cazati la prima manastire,SF.ALEXANDRU NEVSKI si mai ales daca era o astfel de posibilitate de cazare de ce ni s-a spus ca nu avem cazare si va trebui sa dormim in microbus.Daca eu si apoi inca citeva personae nu am fi ales alternativa platii personale din propriul buzunar sunt convinsa acuma ca noi a fi dormit in microbus intr-o noapte in care in program scrie cazare in ST.Ptesburg.Mie mi s-a manastire frumoasa..nu ni s-a spus cum o cheama ,care se pare ca avea cazari foarte bune si scumpe ,unde ea a incercat prin participare la vecernie si inchinarea noastra acolo ,sa o induplece pe stareta sa ne cazezedar a fost refuzata..iar paznicul ne-a condus spre iesirea din manastire in timp ce ne privea cu o figura deloc ortodoxa..Nu stiu de ce a fost nevoie de asa pierdere de timp cind puteam parut ca ceva nu miroase de bine la eadar si altora la fel li s-a parut!De aceea nu ma mir ca a doua zi unele personae s-au simtit foarte stresate..desi la remarca unui baiat el se afla in concediu si nu ca sa primeasca observatii fara temei de la AURORAmotivul nu vad care ar fi fost de a ne face observatii fara sa plece de la ceva fapte anume,observatii care nu plecau de la fapte concrete ale noastre ci de la fapte ipotetice pe care noi ar fi fost posibil sa le facem!!...intortocheta gindire legata poate de faptul ca a trebuit sa cheltuie banii nostrii cu cazarea care era garantata pe hirtie!Cind am vazut ca suntem dusi la un hotel alaturat ca sa schimbam euro in ruble ,unde schimbul era nefavorabil,toti ne-am schimbat putini bani in speranta a vom fi dusi dupa terminarea SF.Liturghii de la manastirea SF.AEX.NEVSKI la o casa de schimb valutar...fapt care nu s-a intimplatnemultumirile au ajuns la culme pentru multi .!
MANASTIREA SF.ALEXANDER NEVSKI
Este situata in St.Petesburg .Aci am fost cazati in cele din urma si am dormit putin fiind foarte cald atit afara cit si inauntru,dar important era ca am stat la orizontala pentru ca aveam si asa destule nopti de parcurs pe autobus.Dimineata participam la SF.Liturghie ,admiram frumoasa curte care seamana cu un parc ,asa de mare este.In manastire se afla o icoana a Maicii Domnului foarte frumosa ,fara pruncul Iisus si care avea multe cruciulite de aur atirnate de lantisoare.Este icoana MAICII DOMNULUI GRABNIC AJUTATOARE,pe care mi-o cumpar si eu in format mai mic.Aprind luminary ,dau pomelnice ,scrise in limba rusa,ne inchinam la moastele sfintului si viteazului cneaz ALEX.NEVSKI,biruitorul pe NEVA asupra suedezilor dar si asupra cavalerilor teutoni.,canonizat in anul 1380.Apoi iesim si trecem pe la un butic aflat in incinta lavrei ,linga poarta unde ne-am luat cite ceva de mincare,apoi am traversat podetul iesind de pe strada cu manastirea spre bulevard in parcarea din fata manastirii unde se afla microbusul si ne-am indrepat spre
MANASTIREA SF.IOAN DE KRONSDRAT
Aci de la intrare mi s-a interzis a filma!!intram in manastirea aflata cumva la demisol unde se afla moastele sf.IOAN DE KROSDRAT.intr-o racla linga iconostas.Ne inchinam pe la icoane si apoi am citit acatistul linga racla acestui mare sfint al RUSIEI.Cititul meu a coincis cu inchinarea unui grup de rusi insotiti de un preot care au cintat acatistul in limba rusa si care a citit si pomelnic pentru cei aflati acoloam dat si eu unul in limba rusa pentru a fi citit.Aci ne-am lovit de faptul ca nu aveam ruble ca sa dam pomelnice ,era 160 ruble pentru o persoana timp de 40 zilepomelnic la SF.Liturghie.In Rusia ,oriunde ,adica la orice manastire erau afisate taxe pentru un numar de zile pentru pomelnice la Sf.Liturghie sau la un acatist al sfintului sau sfintei unde ne aflam sau pentru Sf.Maslu ,pretul variind in functie si de numarul de zile de pomenire si de felul pomelnicelor.Nici dupa iesirea de la aceasta manastire nu am fost dusi la o casa de schim valutar ,lumea isi exprima nemultumirea in surdina..dar am cerut si direct acest lucru pentru ca mergeam sa ne inchinam la Sfinta XENIA ,o mare sfinta a Rusiei si unde voiam sa ne cumparam diverse ..inclusiv ulei caci acela are o mare putere de vindecare.Studentul s-a inchinat in manastirea Sf.Ioan de Kronsdrat si apoi aplecat de unul singur sa caute o casa de schimb,pentru ca avea commission sa cumpere pentru cineva icoane din toate locurile pe unde umbla si avea nevoie de mai multe ruble .Cum casa de schimb era mai departe de manastire el a juns inapoi tocmai cind noi eram sa urcam in autobus pentru plecare.El a refuzat sa plece cu noi motivind ca nu pleaca pina nu citeste acatistul la racla sf.IOAN desi nu stia unde este cimitrul Smolensk,avea ferma convingere ca Sfintul IOAN avea sa-l ajute.Citirea acatistului dureaza un pic mai mult decit o simpla inchinare pe care el a facut-o ,apoi la pangar a mai trecut ceva vreme.
Noi am plecat cu autocarul la
CIMITIRUL SMOLENSK
pentru a ne inchina la moastele sfintei XENIA ,cea nebuna pentru Hristos.Pe drum am citit in microbus acatistul sfintei XENIA si l-am terminat,ceea ce inseamna ca cimitirul nu era aproape de manastirea sfintului IOAN DE KRONSDRAT!Intram in cimitir care este foarte mare,el arata de parca ar fi un parc .Lasam in dreapta noastra o biserica aflata la citiva metri in cimitir in care nu intram nici la intoarcere de la paraclisul Sfintei Xenia.Am auzit eu de o icoana a Maicii Domnului SMOLENSKAIA ,incit ma intrebam daca ea nu se afla in aceasta biserica din cimitirpoate ca era deschisa la acea ora a dupamieziidar nu m-am dus sa vad ca sa nu ma pierd de grup.O faceam daca as fi stiut ca grupul stacam mult la iesirea din cimitir la niste grupuri sanitareicoana se afla la Moscova si o copie a ei la noi in tara la manastirea Surpatele.
Trecem pe linga un monument din marora alba ,un inger care tine in brate o cruce mare,strabatem aleea trecind si pe linga o troita cu icoane la care ne vom inchina la intoarcere.Ajungem la scurt timp la un paraclis aflat in mijlocul crucilor din cimitir ,unde stau foarte multi porumbei.Aci era coada ,oamenii asteptau sa le vina rindul la inchinare.Am stat si noi cam jumatate de ora buna si cind ne apropiam de usa paraclisului ma tot uitam sa vad daca nu apare cumva studentul caci nu era convenabil sa se piarda iarasi de grup.Iata-l ca apare insotit de o tinara si frumoasa rusoaica pe care a intilnit-o la iesirea din manastirea SF.IOAN DE KRONSDRAT,a intrebat-o in engleza ca norocul stia si ea engleza. cum poate ajunge la cimitirul Smolensk.Ea l-a dus la metrou si l-a condus pina la paraclis,iar el i-a dat o iconita din cele cumparate de la manastirea sf.IOAN in semn de multumire.Actiunea lui de schimbare in ruble a fost salvatoare pentru noi caci noi aveam mare nevoie de ruble si el ne-a imprumutat pe toti care aveam nevoie,cei mai multipina cind ajungeam sa mergem noi sa schimbam.
Intram in paraclisul acestei mari sfinte a Rusiei SFINTA XENIA,ne inchinam la mormintul ei acoperit cu marmora alba ,unde se afla un preot care ne miruia,apoi am cumparat ulei de acolo si am aprins luminari,am dat si pomelnice pentru a fi pomeniti noi si cei dragi ai nostrii de acasa la acatistul sf.XENIA.Am inconjurat paraclisul spunind rugaciuni si ridicind cereri la Sfinta XENIA la fiecare colt si perete al paraclisului.Nu am gasit acolo o icoana a sfintei ,iar la intoarcere la iesirea din cimitir unde presupun ca era pangar era putina coada dar pe un singur rinddar nu am stat caci Aurora nu era interesata sa priveasca problemele noastre din perspectiva celui care vine o singura data in viata prin aceste locuri ea preferind perspectiva ei ,care venea de mai multe ori.
In sfirsit dupa plecarea de la cimitirul Smolensk suntem dusi la o casa de schimb si schimbam euro pe ruble pentru a ne ajunge in toate locurile de inchinare in Rusia.!!Dam inapoi datoriile la student si mai linistiti plecam la
[continuare]
|