View Single Post
Vechi 02.10.2012, 23:53:36
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de Aghioritul Vezi mesajul
Frate Ioan, VOIA lui Dumnezeu NU SE IMPUNE! El Dumnezeu ne-a dat un dar MARE pe care sa il folosim sau nu: LIBERTATEA! In aceasta libertate omul actioneaza asa cum vrea si gandeste, dar pt toate sa aiba RASPUNS de dat! Sa aiba argument! Daca Dumnezeu S-ar impune si Si-ar arata voia Sa fara acordul omului, inseamna ca Dumnezeu Isi depaseste limitele si ne face pe noi niste roboti! Si atunci NU mai avem Dumnezeu ci un MECANIC! Dumnezeu fiind ATOATESTIUTOR stie ce anume are nevoie de aceea El intreba "VOIESTI sa te faci sanatos?" nu stia El ca omul vrea sa fie bine? Dar El lucreaza in acord cu Libertatea omului! Daca omul refuza ajutorul lui Dumnezeu va da raspuns! Dar DUMNEZEU NICIODATA NU (SE) IMPUNE! Iubirea Lui pana intr-atat merge incat ne lasa sa Il si insultam, sa ii spunem NU in fata! Nu Se supara! E constient ca ne-a dat Liberatatea, dar refuzul nostru inseamna lipsa Harului! De aceea trebuie multa COMUNICARE cu Dumnezeu ca sa cunoastem VOIA Lui si asa IMPREUNA sa lucram cu Dumnezeu la Binele NOSTRU!

Frate Ioan, DUMNEZEU NU ARE PLANURI CU OMUL! Este o idee gresit lansata si prost intrebuintata in Biserica noastra! Dumnezeu nicioadata NU planuieste! ci El numai PRONIAZA! Doar ajuta! Este IMPREUNA-LUCRATOR cu noi! Daca omul nu stie ce sa faca El il ajuta! PRONIA lui Dumnezeu nu este o "predestinare", altfel (cum spuneam) Libertatea noastra SE ANULEAZA si devenim niste roboti ai unui Dumnezeu care NE OBLIGA si NE COMANDA cum vrea El! Ori Dumnezeul nostru nu e asa! El iubeste si asteapta! Binecuvinteaza si Ingaduie! Niciodata NU isi face voia proprie cu cineva! Cand spunem ca Dumnezeu ASA VREA nu inseamna ca El Se impune cu voia Lui peste a noastre! "In calea pe care AI ALES-O va pune lege tie Dumnezeu" vezi? asa spune psalmistul! Nu cum vrea Dumnezeu! Ci cum ai ales tu, el te va ajuta! Daca alegi gresit, la prin PRONIA Lui te va duce sa intelegi ca e gresit! Asta este VOIA lui Dumnezeu! AJUTORUL Lui ca sa iti descoperi ceea ce vrei tu defapt, sa descoperi ce iti este tie mai bine asa cum tu NU te gandesti! Si cand El te lumineaza, spui "asta a fost voia/PRONIA lui Dumnezeu! (explicatia aceasta o stiu de la p.Efrem de la Manastirea Vatopedi din Sf.Munte)
Acum revin Dumnezeu NU "harazeste" un nr de copii (am scris si in postarea de pe pagina 36 sau 35 de la acest subiect) pe ca se anuleaza "libertatea" omului! Omul are RATIUNE sa o foloseasca si sa isi gandeasca viata IN RAPORT cu Dumnezeu, CONLUCRAND cu El! Retine: DUMNEZEU NU PLANIFICA, ci aceasta idee este pur NEORTODOXA in ortodoxie!
Frate, marturisesc ca nu pot fi de acord cu tot ceea ce scrii. Pentru motivul ca nu are legatura cu mesajul meu, pe care il vad aici rastalmacit in unele nuante. Poate nu am redat suficient de limpede continutul, poate ai receptat mesajul dintr-o "setare" aparte, fapt e ca nu imi recunosc pozitia in raspunsul pe care l-ai alcatuit.
E o neintelegere la mijloc, cred...
In orice caz, ma iarta, frate, pentru dezacord...
Domnul sa ne lumineze cu harul Lui!

P.S. Pana reusesc sa revin, poate gasesti putin ragaz si detaliezi pe tema "Dumnezeu nu are planuri cu omul". Argumente? Scriptura? Sfintii Parinti?... Orice text duhovnicesc e binevenit in sprijinul afirmatiei. (Altminteri dam in liber-schimbism si zau ca nu trag sa fac parte dintr-un club de seara protestant...)
Asemenea: ce intelegi prin libertate? Inaintea lui Dumnezeu, ca madular al Bisericii, desigur, altminteri nu sunt motivat sa particip la discutie aici.

Last edited by ioan cezar; 03.10.2012 at 00:18:26.
Reply With Quote