Citat:
În prealabil postat de costel
Slujbele ortodoxe sunt considerate lungi pentru ca asistam si nu participam. Iar fara participare, Dumnezeu nu intra in fiinta noastra. Cand ajungem la simtirea prezentei Lui in noi, nu mai avem nevoie de ceas, de masurarea timpului petrecut in Biserica.
|
Răbdarea este cu adevărat
virtutea care întărește toate slăbiciunile noastre și de aceea Sfinții Părinți ne-au lăsat tălmăciri despre răbdare nu închipuite, ci din viața unor trăitori.
O istorioara :
"A venit la un schit un om cuprins de un duh necurat; stând mai mult timp la schit nu a reușit să scape de această suferință. Un părinte mai în vârstă privind cum omul se chinuiește a gândit să-i facă rugăciuni stăruitoare; și s-a rugat toată noaptea și îl însemnă cu semnul crucii pe acel om chinuit de demon. Dar văzând atâta stăruință la acest părinte, demonul se ardea de atâta rugăciune și i-a spus părintelui: „Vrei să mă scoți din omul acesta, dar să știi că la tine voi veni și peste tine voi năvăli.” I-a zis: „Vino, te primesc cu bucurie”; a venit la acel parinte și omul s-a făcut sănătos și s-a întors la casa sa. A început să-l chinuiască pe acel părinte, dar fără a putea să-l vatăme.
Părintele ducea o viață aspră; nu mânca decât 12 semințe de finic într-o zi, se ruga și vărsa lacrimi și nu îi păsa de suferința adusă de demon. Și-a adus aminte părintele acela de Sfântul Pavel; că și el a fost chinuit de un demon ca să nu se mândrească, cum el însuși mărturișește: „Datu-mi-s-a mie un ghimpe în trup, un înger al satanei, să mă bată peste obraz ca să nu mă trufesc cu înălțimea descoperirilor. L-am rugat pe Dumnezeu să-l depărteze de la mine dar nu a voit. Ci mi-a spus Dumnezeu că
puterea Sa se desăvârșește prin slăbiciune”. Cugetând aceasta, acel părinte nu înceta să se roage și nu simțea prea mare durere când demonul îl chinuia, pentru că
rugăciunile îi alinau suferințele.
Demonul nu a putut să ramână mai mult de 12 ani în acel părinte și s-a pregătit să fugă, dar părintele l-a întrebat: „De ce pleci de la mine?”, și i-a spus acel demon:
„O călugare, cine te mai poate birui pe tine? Să te pedepsească Dumnezeu că numai El te va birui”. Și așa a plecat acel demon pentru că părintele
a avut răbdare."