Citat:
În prealabil postat de costel
Omul trebuie sa se foloseasca de darurile primite de la Dumnezeu spre a dobandi asemanarea cu El. Cand ajungem la barfa sa avem in vedere ca mintea si limba noastra au devenit unelte ale diavolului. Parintele Ilie Cleopa spunea ca "Dumnezeu nu ne-a facut sa fim muti. Ne-a dat limba sa vorbim. Dar ceea ce vorbim, sa fie spre slava lui Dumnezeu si ceea ce este de trebuinta".
|
Privitor la
canonisirea si vindecarea pacatului clevetirii, iscusitul
Mitropolit Antim Ivireanul hotaraste asa: ”toate pacatele pe care le va face [cineva], dupa ce se va spovedi si isi va face canonul pe care i l-a dat duhovnicul , i se vor ierta.
Insa acel pacat al parei / clevetirii, nu i se va ierta cu nici un mijloc, ca este mai mare decat uciderea.
Dar iată ce ne spun Sf. Părinți pentru asta: Când zugrăvești către alții greșalele fratelui tău, pricinuiești o pagubă negrăit de mare, chiar dacă spui adevărul și chiar când faci aceasta frățește, din compătimire, fără să ai scop ai face vreo vătămare.
Să știm totdeauna că vădind noi păcatele sau neputințele fratelui nostru, prin aceasta noi ponegrim cinstea și numele cel bun al lui. Și după cuvântul Sfintei Scripturi: “Numele bun este mai presus decât multă bogăție”.
(Paremii. cap.22 vers.1 Solomon).
Dacă neputințele celui clevetit n-au fost cunoscute de alții, atunci prin vorbele clevetitorului se scot la arătare (se vădesc) făcându-se necinstire fratelui și sminteală celor cari aud.
Iar dacă acele păcate sau neputințe au fost cunoscute și de alții mai înainte, acum prin limba clevetitorului se înnoiesc în mintea altora și se întăresc spre mai multă încredințare.
Iată deci cum se jefuiește cinstea fratelui (care este cea mai scumpă avere) și se întinează auzul celor mulți. Cum poți să mai zici că nu-i faci nici o pagubă prin clevetire?
“Gura ta a înmulțit răutatea și buzele tale au împletit vicleșuguri, șezând ai clevetit împotriva fratelui tău și ai pus sminteală împotriva fiului maicii tale (care este Sfânta Biserică). La ziua judecății te voi mustra și voi pune înaintea feței tale păcatele tale!”
(Psalm 49, 20-22).
“Deșarte au grăit fieștecare către vecinul său … pierde-va Domnul toate cele viclene, limba cea mare grăitoare.”
(Psalm 49, 19-20).
În Cartea cea către romani,
Sf. Apostol Pavel zice: “Fără de răspuns ești o, omule, oricine ești tu care vindeci pe altul!” (cap.2, vers.1).
Sf. Apostol Iacob, Fratele Domnului ne învață, zicând: “Nu vă clevetiți unul pe altul, fraților, cel care vorbește împotriva fratelui său, judecă pe fratele său, acela vorbește împotriva Legii și judecă Legea”. Sf.
Ioan Gură de Aur zice: “Cel care clevetește pe vecinul său, acela a mâncat carnea fratelui său!”
Sf. Nectarie (Mitropolitul Pentapolei) spune că: “Precum ucigașul răpește viața omului, tot asemenea și cel care clevetește, răpește cinstea, deci amândoi sunt ucigași de oameni”.
Iar
Sf. Vasile cel Mare socotește că este vrednic de afurisenie, atât cel care clevetește, cât și cel care ascultă clevetirea fără mustrare.
Căci zice Domnul la Sf. Evanghelie:
“Amin zic vouă, devreme ce ați făcut așa la unul din acești frați ai Mei, Mie mi-ați făcut”
(Matei, 25-40).