Citat:
În prealabil postat de mirela.t
E pentru "trupul duhovnicesc" - sufletul cam rămâne pe dinafară, că e prea sentimental ! :)
(a se citi mai departe pe topicul cu războiul duhovnicesc în căsnicie......................)
PS : fallen, don't take it to the heart !
|
Mirela, ca nu pricepi, te pricep...:) Nici eu nu ma pricep la multe, ohoho...
Ca te mai si lauzi cu nepriceperea, iar te inteleg, ca mai stiu eu un nepriceput pe aici pe forum...:)
Dar ca nu vrei sa faci un efort ca sa te lamuresti... Iaca asta nu mai pricep!
Trupul duhovnicesc este cel nou, al mirilor, nascut prin Taina Cununiei. E unitatea lor pecetluita si hranita prin harul primit in Sfanta Taina.
Inainte de Taina avem doi oameni, fiecare cu trupul si duhul lui.
Prin Taina, pe langa acestia, apare o noua realitate ontologica: fiecare
este si parte a unui nou organism, sa spun asa, organismul nou numit familie (deocamdata fara copii).
Asadar, un om casatorit, unit prin Taina Cununiei, vietuieste in doua planuri distincte: unul al propriei fiinte (trupul si duhul personal) si unul al cununiei, al legaturii, al organismului (trup) nou conferit prin harul Tainei: impreuna cu sotul, parte dintr-un nou corp/trup/organism - cel al unitatii mirilor binecuvantati de Dumnezeu.
Similar si cu omul crestin. El are, intr-un sens, doua identitati (si doua pasapoarte):
a) un intreg care este persoana mea, trupul si sufletul meu numit cu numele meu;
b) iar acest intreg (trup si suflet) este totodata parte (madular, membru) din trupul mistic al Bisericii.
Cat priveste pasapoartele:
a) unul este pentru persoana mea prin lumea aceasta, ca sa trec dintr-un loc geografic in altul, pe aici prin Cosmos (deocamdata am acces doar pe Terra, dar in viitor poate fac plaja chiar pe Sirius, mai stii?)
b) unul este pentru Imparatia lui Dumnezeu, pentru identitatea mea de crestin care nadajduieste la hristificare, la mantuire. Pentru Biserica. L-am primit la Botez si il tin ascuns intr-un buzunar tainic al inimii mele, scotindu-l sau nu de acolo... alegerea mea...
Ca acestea sunt simultan convive in una si aceeasi persoana, fara schizoidia de care te tot temi (oare de ce?), e evident.
Dar nu stiu cum sa-ti spun mai bine... In fine...