Citat:
În prealabil postat de Aghioritul
@ Frate Ovidiu, dupa imaturitatea celor postate, asa eram si eu inainte de casatorie... aprig ca fratia ta... dadeam in cap orsicui cu canoane randuieli si pravile
|
Ce să-i faci unii le știu pe toate, unii nu, fiecare cu putința sau neputința lui. Te las însă în ale tale judecăți...
Citat:
mai ales ca sunt ABSOVENT DE TEOLOGIE, dar IN casatorie lucrurile stau altfel... De cand m-am casatorit, NU mai am aceeasi gandire... pentru ce se petrec niste lucruri de care NU te astepti... de ce? cum? iti explic pe parcurs, la cele deja mentionate de fratia ta!
|
Cu durere în suflet constat că un TEOLOG poate gândi atât de îngust, iartă-mi atitidunea, ți-o spun ca unui frate de care mă doare, dar un teolog adevărat nu poate gândi atât de îngust precum frația ta. Păi dacă te-ai căsătorit ai uitat de conoane, de ce ne spune și de ce ne învață Biserica? Ai uitat de ce ne spun Sfinții Părinți? Pentru ce ai teminat Teologia, doar pentru a avea o diplomă? Doar pentru a-ți crea propia credință sub "licență"?
Citat:
si eu iti spun asa: daca cumva sotii - de se va intampla, nu zic sa se neglijeze ziua de miercuri sa vineri, sa nu devina o regula - sa aiba actul conjugal, crezi ca ei IUBESC mai PUTIN pe Dumnezeu??? NU! In iubirea lor DARUITOARE ESTE si Dumnezeu! Pt ca actul trupesc NU exclude IUBIREA sotilor si pe Hristos, Care este PREZENT si ACTIV in toata aceasta lucrare! Fara de El nimic nu se face, nu se poate face! Iar IN Taina Casatoriei, NIMENI nu se baga!
|
Și mă rog de ce au fost lăsate aceste rânduieli? Doar pentru a fi mai interesantă ortodoxia? De ce Pr Cleopa (pe care ți l-am citat) și alți mari duhovnici pomenesc de aceste rânduieli, de curăția trupului în zile de post: Miercurea și Vinerea, precum și cele de sărbătoare și cele de dinaintea sărbătorilor, precum și Duminica? De ce au fost lăsate posturile? Nu pentru înfrânare? Poți să-mi explici?
Citat:
Apoi, iti dai seama ca familia ortodoxa practicanta ARE HABAR de acestea, dar NU poti opri LUCRAREA TAINEI, chiar de este post!
|
O poți opri fate Aghioritul, dar trebuie să și vrei. Adică soții de comun acord se pot învoi pentru înfrânare în timpul postului. Pr Paisie Aghioritul și Pr Arsenie Boca, pe care tu i-ai amintit, dar pe care din păcate PREA PUȚIN i-ai înțeles, spun foarte clar și răspicat că, copiii zămisliți în zile de post și în sărbători (aici intră și Duminica), sunt slabi și se nasc cu tot felul de boli. Cred că știu ei mai bine decât noi ce au spus.
Citat:
Asta NU are nici o legatura cu infranarea conjugala!
|
Infrânarea, eu o văd ca pe o renunțare de la orice fel de plăcere. Și atunci cum să nu aibă legătură, când împreunarea dintre soți aduce printre altele și plăcere? Este sau nu în cadrul împreunări dintre soți și plăcere? Da sau nu?
Citat:
Vezi, de ce iti spun? Imi dai citate de la un CALUGAR! oricat de INDUHOVNICIT ar fi cineva, mai ales calugar, NU CUNOASTE TAINA CASATORIEI!
|
Și mă rog de unde ai ajuns la aceste concluzii? De revelație ai auzit? Pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana unde îi lași? La teologie nu v-a pomenit de viața lor? Cum au trăit acești sfinți? Îmi poți spune? Hai să-l cităm pe Cuviosul Paisie Aghioritul,
deși călugăr, el este un bun cunoscător al Tainei Căsătoriei, el însuși afirmă că i s-a descoperit taina Sf Părinți Ioachim și Ana. Deci fii cu bagare de seamă la ce spune Cuv Paisie:
- Părinte, vorbiți-ne despre Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Cândva ati început să ne spuneți ceva despre ei.
- De mic copil aveam mare evlavie la Sfinții Ioachim și Ana. Chiar am spus cuiva, că atunci când mă vor face călugăr, aș vrea să-mi pună numele de Ioachim. Cât de mult le datorăm! Sfinții Ioachim și Ana sunt perechea cea mai nepătimașă care a existat vreodată.
Nu au avut deloc cugetare trupească.
Dumnezeu așa l-a plăsmuit pe om și astfel, fără patimă, ar fi vrut să se nască oamenii. Dar după cădere a intrat patima în relația dintre bărbat și femeie. De îndată ce s-a aflat o pereche nepătimașă, așa cum l-a plăsmuit Dumnezeu pe om și așa cum voia să se nască oamenii, s-a născut Maica Domnului, această făptură neprihănită, din care mai apoi S-a întrupat Hristos. Gândul îmi spune că Hristos ar fi venit mai devreme pe pământ dacă ar fi existat o pereche neprihănită, așa cum au fost Sfinții Ioachim și Ana.
Romano-catolicii au ajuns la înșelare și cred, chipurile din evlavie, că Maica Domnului s-a născut fără să aibă păcatul strămoșesc. Dar Maica Domnului nu s-a născut fără păcatul strămoșesc, ci așa cum a vrut Dumnezeu să se nască oamenii după creație. Ea a fost preacurată, pentru că
zămislirea ei s-a făcut fără plăcere trupească.
Sfinții Ioachim și Ana, după rugăciunea fierbinte făcută către Dumnezeu pentru a le dărui un copil, s-au împreunat nu din poftă trupească, ci din ascultare față de Dumnezeu.
Iar taina aceasta mi s-a descoperit la Sinai.
Observi esența? În ascultare față de Dumnezeu s-au împreunat, nu din poftă trupească și nici după propiile lor închipuiri despre Taina Căsătoriei.
Citat:
Aceasta Taina se traieste STRICT personal!
|
Taina Căsătoriei se poate trăi strict personal în măsura în care asculți de Biserică, de duhovnic, de învățătuirle Sfinților Părinți. Sfinții Părinți Ioachim și Ana, în ascultare față de Dumnezeu au trăit această Taină a Căsătoriei nu după propiile lor închipuiri și legi.
Citat:
pt ca un monah NU cunoaste TAINELE casatoriei!!! daca nu le traieste el insusi!
|
Ți-am demonstrat că un monah poate cunoște tainele căsătoriei, chiar dacă nu este practicant.
Citat:
Nu contesc sfintenia p.Cleopa, nu contesc sfintenia si darurile p.Arsenie Boca, dar PANA AICI: sunteti CALUGARI??? vedeti-Va de calugarie, de locul vostru, nu intrati in intimitatea unui casatorit ca habar nu aveti!
|
Nu crezi că dacă mai de folos ar fi fost ca monahii să nu se bage în aceste taine, aceștia nu ar fi făcut-o?
Cum ascultăm noi de Dumnezeu dacă noi nu avem nici o rânduială? Ce rânduială urmăm noi, cea a poftelor trupului? Nu mai de folos este să ascultăm de cei învățați?
Nu am să-ți mai pomenesc de alți sfinți, căci am observat că o fac degeaba. Am să revin cu un răspuns legat post...