Din cate inteleg, in afara posturilor / sarbatorilor, un sot si o sotie ortodocsi au doar zilele de luni, marti si joi pentru relatii sexuale. Este adevarat?
Sunt doua chestiuni fundamentale, inca nelamurite mie. Va rog sa ma ajutati cu raspunsuri. Voi fi direct, ca sa nu pierdem vremea.
1. Postul (respectiv abstinenta sexuala) sunt o conditie pentru mantuire? Cu alte cuvinte, daca respect poruncile lui Dumnezeu (este vreuna care stabileste relatie directa intre post si intrarea in imparatia lui Dumnezeu?), si totusi nu reusesc / nu gasesc de cuviinta sa fac efortul de a posti / de a ma abtine de la relatii sexuale in perioadele recomandate de Biserica, voi pierde in mod cert mantuirea?
2. O chestiune mai fină, inca nu am primit raspuns care sa ma lamureasca. Se vorbeste de pacatul contraceptiei, aici incluzandu-se metoda abstinentei periodice (prezentă in interiorul BC). Dar se exclude metoda abstinentei totale (prezenta in interiorul BOR), ca fiind singura acceptata cand nu doresti / nu poti avea copii, motivul fiind ca prin abstinenta totala, esti constient ca renunti (din motive obiective) atat la posibilitatea de a concepe, cat si la plăcerea asociată actului sexual.
Doua chestiuni, pentru această întrebare nr. 2:
- eu am argumentat, in primul rand, ca metoda abstinentei periodice nu este contraceptivă. Indiferent dacă este acceptată sau nu, totuși metoda abstinentei periodice integrează un dat de la Dumnezeu: alternanța perioadelor de infertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu. Mai precis, cuplul observă (deci nu face activ nimic) aceste perioade, conform unor reguli clare, și știe când este soția fertilă, și când nu. Deci, chiar dacă dau mare atenție argumentelor ortodoxe cu privire la problema generală a abstinenței, și încerc să le înteleg rostul, și chiar să le aplic în viața personală, nu înțeleg de ce se face confuzie între metodele contraceptive efective (contra - ceptive, adică intervin într-un fel sau altul în funcționarea corpului feminin), și metoda abstinenței periodice, pe care o mai putem numi și metoda observației perioadelor de fertilitate și infertilitate. Observi ceva (se intervine cu ceva, dacă observi?), și apoi acționezi, dar nu la nivelul funcționării corpului. Asta face diferența.
- am mai spus un lucru. Dacă mergem cu adevărat pe mâna lui Dumnezeu, atunci nu se mai justifică nici abstinența periodică (BC), nici cea totală (BOR). Ori e, ori nu e. Adică, ori ne încredem cu adevărat în Dumnezeu, și ținem doar perioadele oprite, iar în rest nu ne mai întrebăm dacă putem / este momentul potrivit să (mai) avem copii, ori trăim cu teamă, cu necredință, cu credință adaptată sentimentelor noastre, rezultând de aici abstinența totală (BOR) și cea periodică (BC). Dar nu, există un "ceva" care ne spune că Dumnezeu nu ne-a creat roboți, ci liberi, deci parteneri în opera mântuirii. Așadar, la nivel de intenție, există similitudine în BOR și BC în privința ideii că pot exista motive serioase, pentru care un cuplu creștin să-i spună lui Dumnezeu: Doamne, noi ne dorim să fim instrumentele tale, dar trecem printr-o perioadă prin care considerăm că nu vom fi în stare să ne ocupăm de o nouă viață. Ajută-ne să trecem de această perioadă, ca să putem da, din nou, viață unui nou suflet, spre mântuirea acestuia și spre Slava Ta.
Bun, deci așa s-a ajuns atât la abstinența totală (BOR), cât și la cea periodică (BC). Atenție, după părerea mea, acestea două nu sunt contraceptive. Există însă diferendul dintre BOR și BC la nivelul plăcerii. BC a considerat firesc să integreze datul natural (deci de la Dumnezeu), conform căruia femeia are perioadă fertilă și infertilă în cadrul unui ciclu. BC a stat și a reflectat, și s-a gândit dacă nu cumva această perioadă este lăsată de Dumnezeu tocmai pentru momentele când cuplul, neputând să aibă un copil în acel moment (vedem că și BOR admite acest principiu), să poată totuși să-și exprime iubirea prin intermediul relațiilor conjugale.
Nu doar că BOR înfierează plăcerea în sine, dar nici relațiile conjugale în sine nu sunt departe, fiindcă (se spune) sunt rezultatul căderii din rai, deci manifestarea relațiilor conjugale este ea însăși o consecință a păcatului, deci ar trebui aruncată cât mai departe și cât mai des cu putință. Dar iată că, "din păcate", nașterea de prunci a fost rânduită de Dumnezeu să aibă loc totuși prin intermediul relațiilor conjugale, atât de puse sub semnul întrebării.
Deci, ce facem (intreabă poetul

)?... Eu sunt de părere că abstinența reprezintă ajutor în vederea mântuirii, și nu o condiție a mântuirii. Sunt conștient de consecințele păcatului originar, dar încerc să nu confund această realitate cu inteligența lui Dumnezeu, care știe de ce a creat lumea așa cum este. Aici se încadreaza și alternanța de perioade de fertilitate și infertilitate din cadrul unui ciclu feminin. Totul este să nu exagerăm, să nu uităm că scopul nostru este mântuirea, și că trebuie să facem orice ca să nu o pierdem. De aici până la a blama plăcerea în sine, sau chiar actul sexual, cred că este cale lungă. Dimpotrivă, îmi pare atât de minunat că Dumnezeu a dat oamenilor posibilitatea să-și exprime (doar intre soț și soție, evident) iubirea într-un mod atât de intim, care pe de-asupra reprezintă și contextul în care Dumnezeu permite crearea unui nou suflet, încât găsesc logic faptul că tot Dumnezeu a lăsat să existe perioade de fertilitate / infertilitate la femeie, in cadrul unui ciclu. Cred că Dumnezeu a știut că vor fi momente când nu ne vom putea asuma rolul de părinți ai unei noi vieți, dar a știut și că exprimarea iubirii prin relații conjugale este extrem de importantă pentru unirea dintre soț și soție, și pentru bunul mers al familiei. BC nu încetează însă să atragă atenția că datul acesta natural, de la Dumnezeu, al alternanței de perioade fertile și infertile nu trebuie să se transforme într-o metodă de control al nașterilor. Aici intervine libertatea fiecăruia, consistența vieții spirituale, modul în care înțelege să folosească ceea ce Dumnezeu a lăsat.