View Single Post
Vechi 07.10.2012, 01:09:33
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
Din cate inteleg te referi la cei ce nu sustin evolutionismul de pe topic. Dar vezi cum vine subiectivismul asta, ca nu ai putut observa ca e de fapt exact invers, cei ce sustin evolutionismul spun de cunostiinte stiintifice, diplome, de inapoiere daca nu crezi orbeste ce spun unii oameni de stiinta, etc. Si chiar si tu ai spus unele din lucrurile acestea, dar uite ca nu le vedem decat prin prisma a ce credem noi si a ce ne intereseaza.
De aceea nu ai fost deranjat si cand userul catolic ma ataca si spunea tocmai de laudarea cu cunostintele (mai exact cu laudarea cu lista). Sau cand Eugen spune ca vai celor ce nu cred in paradigma stiintifica, in sfantul Darwin sau altii.
Spui de sfantul Siluan, dar ia vezi daca era vorba de invataturi de credinta gresita. Acei teologi pe care sta si ii asculta oare spuneau erezii? Sunt sigur ca disuctau in cadrul credintei ortodoxe si daca erau divergente erau in alte probleme. Ecumenismul tine de dogma, nu de unele aspecte de practica (de exemplu daca poti trece prin fata altarului sau nu, daca femeile trebuie sa poarte batic, daca trebuie sa ne rugam putin si des sau macar o data dar sa fie intens, etc.). Totul se discuta in cadrul credintei ortodoxe, nu pe langa. O sa observi in scrierile ortodoxe ca erezia are un tratament special, nu intra la judecarea aproapelui. Dar conceptiile ecumeniste aduc un duh protestant, de "libertate" fata de conseravtorismul Bisericii, si aduna mai multe neintelegeri, mici dar multe, cum e si evolutionismul asta.
E adevar ce spui, discutiile sunt degeaba, nimeni nu isi schimba conceptiile doar prin argumente, altfel i-am prezenta unui ateu sau protestant arguemntele si el s-ar converti imediat. Trebuie sa poata vedea el adevarul, e o usa ce se deschide dinauntru, nu dinafara.
Adevarul!... Nu poate sa-l vada nimeni de unul singur!
Cine crede asta, tocmai de aceea se erijeaza in postura celui care detine adevarul... Si se poarta cum vedem aici pe forum, cu semenii...
Adevarul e o usa care se deschide din afara! Din afara mintii mele sau, ma rog, din afara eului format si dezvoltat de-a lungul vietii personale inlauntrul mintii omului.

Iar cheia nu e la mine sau la tine. Ci la Duhul Sfant. Prin Duhul Se cunoaste Adevarul!

Ce pot eu sa fac totusi, e sa ravnesc cu adevarat la Adevar, sa caut, sa tot caut si sa nadajduiesc, sa bat si sa cer... Si cand vine Mangaietorul, de ma gaseste pregatit si cu adevarat dornic de Adevar, daca va binevoi imi va deschide El aducerea aminte...

Oare nu e, de fapt, asa?

P.S. Si totusi discutiile nu sunt inutile. Exista, in orice caz, exceptii. Cand un om purtator de Duh Sfant combate pozitia unui ratacit, adeseori se intampla ca ratacitul sa se trezeasca la Adevar. Dar cand omul nu poarta in el insusi roadele Duhului, atunci sunt de acord: discutiile sunt de pomana. Orb pe orb calauzeste...

Last edited by ioan cezar; 07.10.2012 at 01:15:42.