Citat:
În prealabil postat de Doriana
Voia mea e ca si azs sa fie crestini. :)
Dupa cum te exprimi se intelege ca esenta azs este cu totul alta decat cea a crestinismului. De aceea nu reusitit sa va faceti intelesi. Poate ca azs are ca particularitate asteptarea revenirii Domnului, insa punctul central trebuie sa ramana mantuirea prin crucea lui Hristos.
|
Recunosc, am greșit, m-am lăsat furat de termeni și m-am exprimat greșit folosind termenii în discuție; îmi cer scuze!

Adventismul are această
particularitate (așteptarea revenirii Domnului Hristos), el aderând la
esența creștinismului (mântuirea prin crucea lui Hristos).
Dacă de data aceasta m-am făcut înțeles, trec la problema
esențială (nu periferică cum ar fi sabatul) și întreb:
dacă esența creștinismului este mântuire/salvare doar prin crucea/Jertfa lui Hristos, mai pot fi numiți creștini cei ce cred că se pot mântui prin fapte proprii ori prin apelarea la alți mijlocitori?
Întrebarea aceasta este atât de gravă și răspunsul atât de esențial, încât fac să pălească toate discuțiile periferice de pe acest sub-forum...
Citat:
Pe de alta parte, nu vorbeam atat de ceea ce e azs pe hartie, ci de ceea ce se vede cand interactionezi cu el. Mi s-a intamplat si mie sa ma bucur ca ma intalnesc cu un crestin azs intamplator in autobuz, sa se bucure si el, apoi, intr-un minut, sa inceapa lectia despre sabat. Sau alte experiente de genul.
|
Ai dreptate, aceasta este imaginea când ne uităm la oameni (și trebuie să recunosc că avem această vină de a fi oameni) și nu la doctrina de pe hârtie.
Citat:
Uita-te si pe forumuri ce discuta azs si vei intelege despre ce vorbesc.
|
Înțeleg și-ți dau dreptate. Pe de altă parte, cum ai vrea să-și păstreze identitatea confesională pe
acele forumuri un adventist (ori un penticostal) căruia i se refuză statutul de creștin tocmai datorită acelor particularități confesionale?
Citat:
Lucrurile astea demonstreaza pur si simplu ca, la adventistul obisnuit, frica de a nu tine legea e mai puternica decat bucuria de a fi gasit mantuirea.
|
Ce spui tu se referă la
adventistul legalist, nu la "adventistul obișnuit". Altfel, bucuria de a fi găsit mântuirea și bucuria de a păzi ceea ce Hristos ne poruncește se împletesc armonios într-o credință unde primează iubirea, ori cum se știe în dragoste nu există
frică de niciun fel.
Citat:
E doar o observatie pragmatica, un punct unde ar trebui sa lucrati mai mult de dragul vostru si din simt de responsabilitate fata de cei care vin la voi.
|
Îmi însușesc observația critico-pragmatică, sper să-mi fie de folos.