Īn prealabil postat de zaharia_2009
A fi crestin este lucru mare, mare de tot . Iar crestinii,sa nu credeti ca sunt precum furnicile pe fata pamintului . A fi botezat la crestini sau a simpatiza cu aceasta invatatura ori a zice cind esti la primejdie : Doamne fereste !si a-ti zice astfel crestin nu inseamna nici pe departe ca tu esti crestin in sensul real al lucrurilor !
Parafrazindu-l pe Domnul , pot spune cu siguranta : nu oricine zice Doamne, Doamne si este crestin ! Este crestin , continuind aceiasi parafraza si intarind spusele , doar daca faci poruncile Tatalui ! Simplu ! Simplu , simplu !
Multi il vad si il vor pe Hristos, consumind kilograme de cerneala spre dovada, asa, un fel de papa lapte . Dar nici mama ta crestine , si nici bunica , nici invatatoarea , nici profesorii , nici sefii de la lucrul tau si nici altii asemenea lor si carora le datorai supunere si ascultare , nu te-au pupat mereu intre cornite pt draciile facute si dindu-ti recompense (recompensa era ca erai iertat pt. un lucru prea rau, in loc sa fi pedepsit spre indreptare) .
Cu atit mai putin Hristos ! De aceea si exista Raiul si iadul ... Pai care credeti ca este sensul iadului ? Doar pt. vrasmasii nostrii ? Mda ! Frumos sofism !
Dar pe Hristos de ce credeti ca il mai cheama si Dreptul Judecator ? Si de ce iconografia ortodoxa cunoaste aceasta infatisare (cu rol educativ al picturii pt. cei care nu stiu carte sau sunt plini de ingimfare !). Dar imaginea Marelui Arhiereu , cam ce credeti ca vrea sa arate ? Dar scena dreptei judecati din pridvoarele marilor lavre (Hurezi, Voronet,etc) credeti ca este fara temei scripturistic si facuta pt. ingrozirea vrasmasilor nostrii ?
Deci , ce sa o mai lungesc : inca nu am ajuns crestin ortodox ! Dar ma zelesc , ma lupt pe drumul meu .
Dar chiar si asa spun raspicat ca nu am nevoie de filosofi necrestini . Cunosc bine care sunt influentele filosofice pagine ale celor doua biserici , la origini, ortodoxa si papistasa, dar asta este in ziua de astazi absolut nesemnificativa si nu pierzi nimic , nimic ,deniciunde si de niciun fel , daca iti lipsesc aceste "informatii". Este vorba , bineinteles, de ortodocsi . La papistasi semnificatia este cu totul alta si acum in prezent!
Insa ma intereseaza enorm de mult sfintii lui Dumnezeu , scrierile, invataturile si exemplul lor personal de vietuire in Hristos .
Si cei aproape 28 de ani de scoala efectiva m-au invatat in mod clar si raspicat , cum ca scoala buna, cartea buna , se face numai cu profesorul exigent . Daca vrei sa ai rezultate f. bune , ai nevoie nu numai de profesori bine pregatiti , ci si trebuie ca ei sa fie neaparat exigenti .
Pe vremea cind in Romania se dadeau examene de intrare in institutiile de invatamint lucrurile acestea erau mult mai evidente, atit pt. neputinciosi cit si pt. ignoranti .
Absolut la fel este si in viata duhovniceasca . Dca vrei mintuire , pai asta nu se face fiind condus de parinti indulgenti fara rost si iertatori in chp josnic, adica in mod clar dindu-se mai cumsecade decit sfintii facatori de reguli si canoane . Ci din contra, cu duhovnic exigent , care in primul rind sa fie el un bun luptator cu satana si un priceput in a vedea calea dreapta a mintuirii .
In concluzie , desi inca nu sunt crestin adevarat , totusi ii caut pe sfinti ! Dar am crezut ca acest SOCRATE o fi fost vreun cuvios ori vreun mucenic al lui Hristos, care sa-mi fi scapat mie pina acum, de il dadea fratele asa de "baza" pt invatatura crestina in cunoasterea de sine !
|