View Single Post
Vechi 07.10.2012, 18:34:33
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
Īn prealabil postat de zaharia_2009 Vezi mesajul
A fi crestin este lucru mare, mare de tot . Iar crestinii,sa nu credeti ca sunt precum furnicile pe fata pamintului . A fi botezat la crestini sau a simpatiza cu aceasta invatatura ori a zice cind esti la primejdie : Doamne fereste !si a-ti zice astfel crestin nu inseamna nici pe departe ca tu esti crestin in sensul real al lucrurilor !
Parafrazindu-l pe Domnul , pot spune cu siguranta : nu oricine zice Doamne, Doamne si este crestin ! Este crestin , continuind aceiasi parafraza si intarind spusele , doar daca faci poruncile Tatalui ! Simplu ! Simplu , simplu !
Multi il vad si il vor pe Hristos, consumind kilograme de cerneala spre dovada, asa, un fel de papa lapte . Dar nici mama ta crestine , si nici bunica , nici invatatoarea , nici profesorii , nici sefii de la lucrul tau si nici altii asemenea lor si carora le datorai supunere si ascultare , nu te-au pupat mereu intre cornite pt draciile facute si dindu-ti recompense (recompensa era ca erai iertat pt. un lucru prea rau, in loc sa fi pedepsit spre indreptare) .
Cu atit mai putin Hristos ! De aceea si exista Raiul si iadul ... Pai care credeti ca este sensul iadului ? Doar pt. vrasmasii nostrii ? Mda ! Frumos sofism !
Dar pe Hristos de ce credeti ca il mai cheama si Dreptul Judecator ? Si de ce iconografia ortodoxa cunoaste aceasta infatisare (cu rol educativ al picturii pt. cei care nu stiu carte sau sunt plini de ingimfare !). Dar imaginea Marelui Arhiereu , cam ce credeti ca vrea sa arate ? Dar scena dreptei judecati din pridvoarele marilor lavre (Hurezi, Voronet,etc) credeti ca este fara temei scripturistic si facuta pt. ingrozirea vrasmasilor nostrii ?

Deci , ce sa o mai lungesc : inca nu am ajuns crestin ortodox ! Dar ma zelesc , ma lupt pe drumul meu .
Dar chiar si asa spun raspicat ca nu am nevoie de filosofi necrestini . Cunosc bine care sunt influentele filosofice pagine ale celor doua biserici , la origini, ortodoxa si papistasa, dar asta este in ziua de astazi absolut nesemnificativa si nu pierzi nimic , nimic ,deniciunde si de niciun fel , daca iti lipsesc aceste "informatii". Este vorba , bineinteles, de ortodocsi . La papistasi semnificatia este cu totul alta si acum in prezent!
Insa ma intereseaza enorm de mult sfintii lui Dumnezeu , scrierile, invataturile si exemplul lor personal de vietuire in Hristos .
Si cei aproape 28 de ani de scoala efectiva m-au invatat in mod clar si raspicat , cum ca scoala buna, cartea buna , se face numai cu profesorul exigent . Daca vrei sa ai rezultate f. bune , ai nevoie nu numai de profesori bine pregatiti , ci si trebuie ca ei sa fie neaparat exigenti .
Pe vremea cind in Romania se dadeau examene de intrare in institutiile de invatamint lucrurile acestea erau mult mai evidente, atit pt. neputinciosi cit si pt. ignoranti .
Absolut la fel este si in viata duhovniceasca . Dca vrei mintuire , pai asta nu se face fiind condus de parinti indulgenti fara rost si iertatori in chp josnic, adica in mod clar dindu-se mai cumsecade decit sfintii facatori de reguli si canoane . Ci din contra, cu duhovnic exigent , care in primul rind sa fie el un bun luptator cu satana si un priceput in a vedea calea dreapta a mintuirii .

In concluzie , desi inca nu sunt crestin adevarat , totusi ii caut pe sfinti ! Dar am crezut ca acest SOCRATE o fi fost vreun cuvios ori vreun mucenic al lui Hristos, care sa-mi fi scapat mie pina acum, de il dadea fratele asa de "baza" pt invatatura crestina in cunoasterea de sine !
Frate Zaharia, iti multumesc pentru raspunsul sincer. Macar de as putea spune si eu ca ma zelesc.
Ma bucur insa, ca in rest lucrurile stau bine, adica referitor la Socrate...
Doamne ajuta!
Anca
Reply With Quote