Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Speciatia, in doua vorbe si nu foarte exact (vorbesc din amintiri, din ce-am uitat...) s-ar traduce cam asa: dintr-o specie-mama rezulta doua sau mai multe specii-fiice, evident distincte intre ele, cu anumite particularitati diferentiatoare (si foarte importante in adaptarea la mediu, cu impact evident asupra vietuirii speciei).
Biologii descriu doua moduri de speciatie: alopatrica si simpatrica (scrie despre asta in manualele scolare).
Speciatia alopatrica are loc cand o specie este impartita in doua populatii separate geografic (de un munte sau de alt obstacol natural, cum ar fi un rau).
Cele doua populatii vietuiesc separat, si in timp iau nastere doua specii diferite. Cum? Din cate imi amintesc prin: diversi factori mutageni, precum si prin incrucisari naturale variate sau prin incrucisari dirijate de oameni. (Cred ca mai sunt si alti factori, dar nu-mi mai amintesc in clipa asta.)
Speciatia simpatrica inseamna ca doua populatii devin izolate din punct de vedere reproductiv fara a fi izolate geografic.
|
Filozofia neo-darwinismului pe care eu am rezumat-o in fraza pe care ai citat-o, selectie si mutatie.
Citat:
În prealabil postat de ioan cezar
Speciatia alopatrica este considerata mecanismul prin care au aparut majoritatea speciilor noi. Sa nu spuna cineva ca nu e adevarat si ca mint evolutionistii, fiindca acest mod de aparitie a speciilor noi a fost deja reprodus experimental de catre oameni. Deocamdata pe specii de plante si pe unele animale, din cate stiu eu, de pilda aci pe la Fundulea la Institutul de cercetari horticole, pe langa care trec mereu cu trenul cand ma retrag in casa de la tara
|
Numai pe forum am scris multe mesaje in care spuneam ca doar la unele plante si animale putin complexe s-a reusit mutatie genomica. In link-ul pe care ti l-am dat se explica mai pe larg aceste lucruri (cartea lui Firmilian si Vladuca).
Dar alta e problema, ca la speciile complexe (animale) deocamata stiinta spune ca nu e posibil asa ceva, deci e imposibila o transformare a speciei. Despre asta era vorba in citatul respectiv: "In 1997 cartea Nu intamplator! A biofizicianului Lee Spetner a dat o alta lovitura darwnismului. El s-a ocupat 30 de ani cu mutatiile genetice, aratand ca acestea niciodata nu vor duce la schimbarile transformiste interspecii pretinse de evolutionisti, evidentiind totodata limitele variatiilor genetice in cadrul aceleiasi specii. "
Chiar si in cazul hibrizilor la plante, acestia sunt instabili si tind sa elimine mutatia dupa un numar de generatii tot din cartea amintita).
Si in cadrul unei specii de animale, exista variatii, mutatii genice (sunt si incrucisari intre rase), dar exista o limita. La plante limita este mai larga, fiind mai putin complexe decat animalele.