Citat:
În prealabil postat de Doriana
Chiar m-am gandit cu ceva minute in urma la topicul cu "ce avem in comun". Un topic bine intentionat, dar ortodocsii nu vor sa aiba nimic in comun cu altii.
|
Da, cred că acela a fost momentul care mi-a/m-a făcut mai rău. De parcă nu eram suficient de rău până atunci...
Dacă ortodocșii nu vor să aibă nimic în comun cu alții, iar la topice constructive ce întind o mână caldă (totuși fără intenții ecumeniste) răspund astfel, trebuie să-și asume consecințele. Adică discuții în contradictoriu, căci la urma urmei nu sunt decât discuții pe un subforum de dialog interconfesional nu dat cu parul. Dat cu parul (la și de la greco-catolici) și incendieri de adunări găsesc în viața reală, bineînțeles pentru cei ce vor mai mult decât o polemică decentă.
Citat:
Sunt doua solutii:
1. Nu e cazul sa va scuturati praful. Puteti face ceea ce faceati si pana acum; intr-adevar, orice minciuna trebuie combatuta. Nu e nevoie sa acceptati compromisuri; e doar o pagina virtuala pe care daca nu va place o puteti inchide. Poate doar sa incercati sa empatizati mai mult, sa va puneti si in pielea oponentilor. Unii chiar sunt sinceri in cautarile lor, dar folosesc un cu totul altul limbaj caci au o cu totul alta cultura, desi ar vrea sa spuna cam acelasi lucru. Sa incercati sa le intelegeti sufletul dincolo de cuvintele care le spun, caci toti avem probleme cu exprimarea. :)
|
Mulțumesc mult pentru sfat, am încercat acest lucru, poate nu suficient, iar cu cei [ce i-am considerat] sinceri am și reușit; mai greu cu cei ce "
folosesc un cu totul alt limbaj". Iar cu ideea că "
au o cu totul altă cultură" nu sunt deloc de acord. Toți facem parte din același spațiu mioritic (unde e drept, se mai sloboade și dulăul și se mai dă și cu bota ciobănească) și din aceeași cultură creștin-ortodoxă (majoritatea neoprotestanților de pe forum fiind foști ortodocși) ce se pretinde a fi tolerantă și cu bună măsură. Deci nu consider că aceasta ar fi o justificare pentru cei ce-și permit a folosi limbaj suburban, atac la persoană, ori jigniri grosiere.
Citat:
2. Sa tintiti undeva mai sus decat pana acum, anume mantuirea dvs si a altora.
|
Acesta chiar este un ideal înalt și-L rog pe Bunul Dumnezeu să mă ajute!
Citat:
Niciodata un azs nu se va inchina la icoane sau un ortodox nu va tine sabatul.
|
N-aș fi atât de categoric, căci mai sunt și adventiști închinători la idoli [moderni], cum de altfel există și ortodocși ce respectă sabatul.
Citat:
Imi cer scuze daca mi-am depasit cumva atributiile; e doar felul cum vad eu lucrurile si care poate fi foarte bine ignorat..
|
Dimpotrivă, consider juste aceste opinii și mulțumesc încă o dată pentru sfaturi. Multă pace!