Citat:
În prealabil postat de Doriana
Ma refer la ortodocsi dezorientati care nu stiu in ce directie sa sarute iconele in biserica sau la ce sfant sa se inchine pentru ajutor in problema cutare sau daca sa citeasca Psaltirea fara binecuvantare de la duhovnic, etc. Ei stiu ca regulile ortodoxiei sunt multe si grele, asa ca pierde o gramada de timp cu preliminariile credintei si nu mai ajung niciodata la esenta.
|
Aiurea, cine cauta esenta nu se impiedica de forme.
Cine cauta doar un pietism formal exact in lucrurile astea se va opri.
Cum te-ai oprit si tu.
Citat:
Eu nu am zis sa nu-ti pastrezi identitatea confesionala, ci sa nu-ti faci idol din ea, calcand pe principiile crestine pentru a-ti apara confesiunea.
|
Nu vad cum poti sa-ti faci idol din identitatea confesionala.
Si nu stiu la ce "principii crestine" faci apel mai exact.
Citat:
Ceva de genul Romani 14. Daca in biserica ta se obisnuieste sa manaci carne, nu obliga si pe adventist sa o faca, caci constiinta lui il mustra.
|
La adventisti se maninca carne.
Nu se maninca (in mod expres) carne de porc, si nu e o problema de constiinta, ci bazele teologice alea acestei interdicii arata spre
o mare inselare in care se complac.
Deci nu mancatul/nemancatul de porc este problema in sine.
Pricepi?
Citat:
Daca in biserica mea se vorbeste in limbi, nu e musai sa umplu capul ortodocsilor cu asta, mai ales ca nu este conditie de mantuire. s.a.m.d.
|
Acelasi lucru ca si cu carnea de porc, valabil si pentru asa zisa vorbire in limbi.
Desi dpdv teologic lucrurile sunt mult mai subtile, inselarea este aceeasi.
Citat:
Citeste ce a scris UNNOOM. Sunt azs care proorocesc si penticostali de ziua a saptea.
|
Probabil exista si strutocamila.
Iar asta dovedeste ca...?
Citat:
Pentru ca
"Unul deosebește o zi de alta, iar altul judecă toate zilele la fel. Fiecare să fie deplin încredințat în mintea lui. Cel ce ține ziua, o ține pentru Domnul; și cel ce nu ține ziua, nu o ține pentru Domnul". Deci o zi de sabat nu e motiv de excludere din BP.
|
Sa-i zici unui adventist asta, sa vezi cum sare in sus si te face ratacita :))
Asta daca e franc si zice ce gandeste, dar de multe ori sunt mai "subtili".
Eu nu mai zic nimic ca am zis deja mai sus, e acelasi gen de probleme.