Citat:
În prealabil postat de stefan florin
spalatul mainilor NU facea parte din legea mozaica ci era o traditie fariseica, asa ca de ce sa o fi respectat Hristos?
|
Chiar așa, de ce să o fi respectat? Poate pentru că făcea parte din Sfânta Tradiție [iudaică]? Ori Hristos n-a respectat Sfânta Tradiție... și ne întoarcem astfel de unde am plecat...
Dar cum e cu "
ochi pentru ochi"? Asta făcea parte ori nu din legea mozaică? Și dacă da, de ce n-a respectat-o Hristos?... și se mai aprinde un beculeț...
Citat:
scrie in Biblie ca Dumnezeu s-a odihnit si cred acest lucru. Am negat eu asta? Faptul ca tu spui anumite lucruri care nu se regasesc in Biblie (Dumnezeu a petrecut TOATA ziua 7 cu omul si NUMAI cu omul), arata cat de mult te bazezi pe speculatii. Si ne mai acuzi pe noi ortodocsii ca ne ghidam dupa Sf. Traditie!
|
Am înțeles, nu convine chestia asta... ar fi fost mai bine să fi petrecut cu omul ziua întâia a săptămânii. Din nefericire omul nu fusese încă creat... Dar nici ziua întîia n-a sfințit-o și n-a binecuvântat-o veci!
Citat:
spune undeva ca Hristos a fost scolit intr-o sinagoga?
|
Nu scrie, dar nici n-am spus asta.
Citat:
Sinagogiile nu erau scoli ci aveau scoli pe langa ele
|
Dar ce crezi dumneata că sinagogile erau biserici ortodoxe să aibă școli pe lângă ele? E drept că mai nou, sunt la modă biserici ortodoxe pe lângă fiece școală... dar mai bine să nu intrăm în politică...
Citat:
da, dar Hristos predica in templu si in alte zile nu numai in zi de sambata
|
Recunosc, problema asta n-am studiat-o, ne poți da ceva amănunte? Ori măcar un verset-două...
Citat:
autoritatea civila iudaica o respecta de ochii lumii, dar o respecta. Chiar autoritatile romane nu faceau nimic care sa tulbure 9din punct de vedere religios) populatia iudaica (mai ales liderii religiosi)
|
Eu vorbeam doar de autoritatea romană. Iudeii nu aveau autoritate decât în cadrul Templului și aceea limitată.
Citat:
pe acel "text original" grecesc nu dau doi bani pentru ca este un fals.
|
Asta e chiar o noutate! Cu ce autoritate susții că Codex Alexandrinus e un fals?
Citat:
Traducerea ortodoxa suna altfel, chiar si Cornilescu a tradus cu totul diferit de Nitulescu
|
Or fi sunând altfel însă sunt doar niște versiuni confesionale, respectiv ortoxe (Sinodala, Nitzulescu și chiar și Cornilescu la data traducerii). Nu compara o versiune confesională cu textul original, ori mă rog... mult mai apropiată de original (sec.V).
Citat:
era Israel o mare civilizatie a lumii ca grecii sa le fi stiut cultura si religia? De unde sa fi stiut atenieii de sabath-ul iudaic?
|
Nu era, însă iudei erau răspândiți în totă lumea elenistică (o demonstrează sinagogile prezente în multe din orașele grecești); și apoi, ce crezi că au păzit apostolii? Nu pentru evanghelizare au străbătut cetățile neamurilor?
Citat:
de unde sa stiu ce cuprindea poruncile pe care le respecta Avraam daca nici Biblia nu le precizeaza?
|
Or fi fost porunci canaanite, egiptene, ori sumeriene, că doar cum să păzească poruncile lui Dumnezeu? El - prietenul lui Dumnezeu! Chiar așa...