Citat:
În prealabil postat de costel
Am intalnit la Avva Moise un cuvant de invatatura care mi-a ridicat niste intrebari. Multi isi spun cand vine vorba de spovedanie, ca nu e important la cine te marturisesti, esential e sa o faci. Din cuvintele Avvei reiese ca e foarte important si la cine mergi pentru marturisire: "Sa nu destainui gandurile oricui ti-ar iesi in cale, ci sa le vestesti batranilor duhovnicesti care au darul deosebirii, si nu celor ce nu-s decat albiti de vreme. Caci multi, uitandu-se la varsta, si-au marturisit gandurile lor, dar, in loc sa primeasca tamaduire, au cazut in deznadejde pentru neiscusinta batranilor". Din marturia Avvei reiese ca Dumnezeu nu lucreaza prin orice duhovnic, de vreme ce unii nu primesc tamaduire. Si atunci cum ramane cu spovedania in fata unor preoti care nu au darul deosebirii?
|
Mintea mea ingusta din asta intelege urmatoarele:
"batrani duhovnicesti" - se refera la preoti , calugari. Nu neaparat "batrani" in sensul fizic, ci oameni care au primit harul preotiei si al dezlegarii pacatelor si inainteaza pe calea Domnului Iisus Hristos
Apoi spune "nu celor care nu-s decat albiti de vreme" - daca se referea la Duhovnic, ar fi spus "nu preotilor care nu-s decat albiti de vreme" - dar eu cred ca aici Avva se refera la oamenii mai in varsta in general , mirenii - multi credem ca cineva in varsta, are experienta de viata si ne poate ajuta si tot asa, dar daca nu au harul preotiei destainuirea gandurilor mirenilor ( la asta cred ca se refera) nu aduce folos duhovnicesc, cel mult psihologic, dar nu duhovnicesc, care se obtine in Sfanta Spovedanie prin primirea harului .