View Single Post
Vechi 10.10.2012, 22:19:16
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Stiu mai multe cazuri de influenta rea sau problematica a unui duhovnic.
Cred ca asta ne arata pericolele absolutizarii duhovnicului ca autoritate.
El nu este un guru, ci un frate mai mae intru Hristos, care ne indruma, ne ajuta, ne sfatuieste, ne mai si struneste poate.
Cred si ca ceea ce e bun pentru monahi, o stare de ascultare foarte mare, nu este in aceeasi masura bun pentru mireni. Ei nu au facut legamant de ascultare.
Problema provine din situatia ortodocsilor dupa caderea imperiului bizantin. Atunci, calugarii au fost cei care au salvat ortodoxia, dar in acelasi timp multe din traditiile pentru calugari au inghitit traditiile pentru mireni (incepand cu formele liturgice; am invatat la liturgica ca pana atunci existau alte slujbe pentru mireni, mai adaptate vietii lor, si mai scurte).
La fel si spovedania: se pare (am aflat-o de curand de la profesorul de drept canonic de la institutul de la Bruxelles) ca pana pe la acea epoca nu exista spovedania pentru mireni in forma pe care o stim astazi. Trebuie aprofundat acest subiect. Nu inseamna ca trebuie sa ne intoarcem in urma, dar poate putem corecta niste lucruri.