Citat:
În prealabil postat de Miha-anca
Am recitit azi niste randuri f semnificative, pe care doresc sa vi le impartasesc si voua:
Viciul imita virtutea, iar neghina se sileste sa fie socotita grau; prin forma ei, se aseamana cu graul, dar este dovedita prin gust de cunoscatori. Si diavolul se preface in inger luminos, nu insa ca sa se reintoarca acolo unde era, ci ca sa imbrace cu intunericul orbirii si cu o stare ciumata de necredinta pe cei care duc o viata la fel cu ingerii.
Multi lupi umbla de colo colo in haine de oi, au imbracaminte de oi, dar nu si unghiile si dintii. Sunt imbracati intr-o piele blanda, inseland prin infatisarea lor pe cei simpli, dar varsa din dintii lor veninul cel ucigator al necredintei.
Avem deci nevoie de har dumnezeiesc, de minte treaza si de ochi veghetori ca sa nu mancam neghina ca grau si sa ne vatamam din nestiinta, nici sa fim sfasiati luand lupul drept oaie si nici sa socotim inger binefacator pe diavolul pierzator si sa fim inghititi de el.
Sfantul Chiril al Ierusalimului - Cateheze
|
Slava Domnului. Bine spuse aceste adevaruri.
Virtutea nu este lipsa palcerii (caci din puct de vedere sexual toti frigizii si toate frigidele ar fi virtuosi implicit... precum si cei care "zamislesc" copiii "in eprubeta" - fecundare "in vitro") si viciul nu este prezenta placerii firesti (inclusiv sexuale), precum nici durerea nu este virtute (multi au picat in inselarea draceasca a autoflagelarii... inclusiv cea sexuala...) si nici absenta ei (durerii) nu este viciu.
Spre exemplu o femeie care naste in dureri mai mari nu este mai virtuoasa decat una care naste in dureri specifice nasterii mai mici. Faptul ca o femeie are dureri firesti la nastre mai mari nu implica ca este mai "pacatoasa" ca a beneficiat mai mult de placerea sexuala... ba dimpotriva, poate fi chiar frigida.
Virtutea este firescul iar viciul este nefirescul... inclusiv in ceea ce priveste placerea si durerea.
Credinta nu este un scop in sine, ci credinta are un scop bine determinat: cunoastrea lui Hristos Iisus. Asadar cei ce se multumesc doar cu o "credinta" afectiva fara discernamant duhovnicesc... cum pot face oare diferenta dintre credinta in Mos Craciun si credinta in Hristos Iisus.
"Noi ceea ce stim vorbim si ceea ce am vazut marutirisim" Ioan 3
"Doamne unde ne vom duce... Noi (cei ce) am crezut si am cunoscut ca TU esti Hristosul, Fiul lui Dumnezeu cel viu" Ioan 6
Harul Dumnezeiesc cum vine? unde vine? Evident in Hristos Iisus, in Sfanta Sa Biserica, prin Sfintele Taine, conform Sfintilor Parinti.
"Oare toti sunt Apostoli? Oare toti sunt invatatori? Oare toti au putere..."
Doamne ajuta.