Citat:
În prealabil postat de stefan florin
mda...trebuie sa mai citesti amice. Hristos CHIAR A RESPECTAT TRADITIA, atat timp cat ea nu contrazicea legea divina. Uite aici:
"Și era atunci la Ierusalim sărbătoarea înnoirii templului și era iarnă.
Iar Iisus umbla prin templu, în pridvorul lui Solomon" (Ioan 10:22-23)
Era acesta sarbatoare poruncita de Dumnezeu? NU! Participase la ea Hristos? DA! O combatuse public ca nu era poruncita de Dumnezeu, deci o sarbatoare ce tinea de traditia evreiasca? NU! Asta arata ca Hristos era de acord cu acesta sarbatoare ce TINEA de TRADITIA iudaica
|
Dacă Se plimba prin pridvor înseamnă că a respectat tradiția? Ce-ai fi vrut, ca de Hanukkah să Se ascundă în pivniță până trecea ziua? Mai degrabă aici se aplică argumentul tău că îi găsea pe iudei la Templu (în ziua înnoirii Templului).
Citat:
nu a fost cazul la Hristos. Biblia nu arata vreun context in care Hristos sa aibe ocazia sa respecte aceste prevederi ale legii
|
Ba chiar că au existat suficiente ocazii în care a fost nedreptățit și ar fi trebuit să răspundă cu "
ochi pentru ochi" conform acestei legi. Însă
El n-a respectat niciodată această lege.
Citat:
Dumnezeu in fiecare zi a petrecut timp cu omul, nu doar ziua 7
|
Mai exact
omul era continuu în prezența lui Dumnezeu, până la alungarea din Eden. În condițiile actuale, ziua a șaptea este o ocazie în care putem veni în Casa Domnului pentru a fi în prezența Sa, deci sabatul e și o zi a părtășiei cu Dumnezeu și frații, nu doar zi de odihnă.
Citat:
rabinii erau si invatatori (pedagogi) nu doar lideri religiosi. Erau scoli pe langa sinagogi. Intereseaza-te
|
Actualmente, sinagogile sunt într-adevăr niște complexe ce cuprind pe lângă sala de cult și școli, băi și alte anexe. Pe vremea aceea sinagoga avea și rol social pentru întâlniri publice.
Citat:
Uite dovada
|
Nu ai dat niciun text, în fine, nu mai contează...
Citat:
da, dar romanii respectau sarbatorile evreiesti pentru a nu da motiv de rebeliune din partea evreilor
|
Le "respectau" în sensul că nu le pângăreau (deși mai făceau și asemenea acte), însă nicidecum nu le celebrau.
Citat:
nu am zis ca Codex Alexandrinus ar fi un fals ci poza pe care tu ai postat-o e un fals (acel pasaj in greaca)
|
Cum să fie fals? Este chiar captură după manuscris (găsești pe internet), am adăugat doar sublinierile cu roșu să le vezi mai ușor. Poftim, același verset și în Codex Vaticanus din sec. IV (sublinierile îmi aparțin):
Citat:
si ai vrea sa ma iau dupa versiunea Nitulescu caci de...ar fi mai buna?
|
Dacă nu ai încredere într-o traducere ortodoxă, cum am mai spus, ia-te după original.
Citat:
asa si? Arata asta ca locuitorii acelor cetati trebuiau sa cunoasca obiceiurile evreilor? Poate nu stii, dar evreii erau (sunt si acum) reticenti cu strainii, mai ales cand vine vorba de religia lor
|
În schimb apostolii nu. Și nu uita, ei au evangelizat Imperiul Roman, singura Scriptură fiind Vechiul Testament. Care Scriptură vorbește doar de
sfințirea și
binecuvântarea sâmbetei. Nu că NT ar vorbi de sfințirea și binecuvântarea duminicii, dar ți-am reamintit în caz că ai uitat.