În prealabil postat de ory
Harry Potter a devenit un fenomen,nu prea inteleg ce-i atata imbulzeala de copii si adolescenti pentru o poveste fantastica,poate tocmai fiindca este fantastica si ei doresc sa se transpuna in lumea ei,in lumea,oarecum periculoasa a fictiunii.Inteleg sa-ti placa o poveste fantastica,sau cum le numeam odinioara,"povesti nemuritoare",insa,cred ca prea se face caz de aceasta carte.Copii sunt foarte visatori,nefamiliarizati in sufletul lor,cu realitatea inconjuratoare,pot aluneca cu usurinta in lumea fantasticului,ca si cea a virtualului,si in acest sens capata,nu doar experienta,ci si o oarecare dependenta de aceasta lume convenabila,dar fictiva.Probabil,la nivelul mintii copiilor se poate naste o adevarata lume imaginara,ei avand cea mai mare forta de adaptare fata de magie si fantasme.
Nu stiu,dar cred ca,copii au uitat sa fie copii,iar acest joc,complicat si periculos,la care societatea aceasta moderna ai supune,poate avea consecinte nefaste.Copii nu au prea bine dezvoltat discernamantul,si ca atare vor procesa informatiile asa cum crede ei de cuviinta,uneori in detrimentul disciplinei.
Uneori ma intreb cu groaza,cum se poate sa ajungem vremurile in care niste copii de 12-15 ani sa ajunga si sa admita a se sinucide.Este inadmisibil,este de neimaginat ce reactii favorizate de societatea si familia care l-a format,sa-l duca pe asemenea culmi ale disperarii.Dar cum poate percepe un copil disperarea intr-un mod atat de fatal???!!!
Nu am cunostinte despre Harry Potter,decat din auzite,insa chiar daca unnii consideram aceasta carte fantastica un motiv de-ngrijorare,cred ca peste cativa ani vor aparea carti pentru copii,si mai de temut,societatea diminuand din ce in ce mai mult responsabilitatea fata de vulnerabilitatea copiilor....si-atunci ne vom ingrijora si mai mult.
|