Lavra VALAAM
MANASTIREA VALAAM
Drumul cu vaporasul pina la VALAAM a durat cam o jumatate de ora buna ,in care timp am admirat imensitatea lacului LADOGA ,lac ce inconjoara Valaamul.Ajungem la mal si dupa acostare coborim si ne inchinam intr-o troita la icoana Maicii Domnului si SF.TREIME.
.Asteptam cam jumatate de ora sa vina ghida noastra care ne conduce spre cazare.Aici vom sta 3 zile pentru inchinare si vizitare.Urcam o panta si intram intr-o cladire parial refacuta,sus la ultimul etaj ,care a fost terminat in acest an ,o cazare excelenta in camere cu mai multe paturi,unde am fost cazate noi cele de sex feminin.Sexul barbatesc avea cazarea in partea opusa .Cladirea avea forma de litera L,coridoare cu icoane si candele ,grupuri sanitare cu dusuri la capetele coridorului ,corridor care mai avea si doua acvarii ,cite unul pe ambele capete.Am fost intimpinati de un calugar ,am sezut pe canapelele aflate pe corridor ,care mai erau folosite cind situatia o cerea, pentru dormit.Calugarul ne-a cadorisit pe fiecare cu o icoana de marime ca jumatate din A4 ,lipita pe un plastic alb ,icoana Maicii Domnului VALAAMSKAIA ,protectoarea Valaamului.Motivatia acestui memorabil cadou ne-a dat-o tot calugarul ,anume cu o zi inainte de a ajunge noi acolo a fost ziua si hramul acestei frumoase icoane.Ma gindeam cit de frumos ar fi fost daca Aurora ar fi stiut de aceasta sarbatoare sa ajungem si noi acolodar posibil ca de hram sa nu avem cazare.La VALAAM se fac programari din timp pentru cazare,caci altfel nu se poate stationa pe insula noaptea, cei care nu au cazare sunt trimisi de acolo ,nu sunt lasati sa doarma afara in saci de dormit pentru ca sunt si serpi ..o motivatie era asta ,dar in realitate cred ca si alte motivatii erau.Mai multa lume necazata ar face o mai mare mizerie,fara acces la grupuri sanitareetcasa li s-a intimplat confratilor nostrii care i-am intilnit la manastirea PECIOARA ;acestia nu aveau cazare la Valaam si nu au fost lasati pe insula peste noapte..asa incit ei au vazut doar manastirea mare unde s-au inchinat si la moastele SF.ANTIPA romanul ,la cererea lor racla a fost deschisa.Am apreciat faptul ca am stat 3 zile astfel incit am reusit sa vedem aproape totul ,am apreciat si faptul ca aveam o cazare foarte buna si asigurat ghid,dar si masa de prinz,contra cost pentru pelerini,platita de Aurora pentru toti .
Dupa repartizare in camere ,am mincat pe cont propriu la capatul coridorului ,unde era loc amenajat pentru a lua masa din traista,dar si cu posibilitatea de a face un ceai sau cafea ,care erau in dulapioare impreuna cu zahar ,cesti si lingurite.Astfel de locuri erau si in partea de cazare a barbatilor .Pe pereti erau icoane si candele aprinse.Parca am fi luat masa in rai!
Plecam dupa ce ne schimbam dupa o noapte in care am stat si dormit pe drum in microbus, impreuna cu ghida ,o rusoaica amabila care avea sa ne spuna multe lucruri interesante.Cei care si le-au notat au o sansa mai mare de a le povesti mai amanuntit ..din pacate eu scriu doar din amintirile ramase dupa doi ani de la pelerinaj.
|