View Single Post
Vechi 15.10.2012, 22:42:37
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit Prima zi la valaam

Coborim si ajungem iar in curtea ca un parc in care se afla o troita cu icoana Maicii Domnului si la exterior icoana SF.ALEXANDER NEVSKI.Aflam ca manastirea Valaam a fost infiintata de sfintii SERGHIE si GHERMAN in secolul 12.Aici calugarul roman ,canonizat,SF.ANTIPA DE LA CALAPODESTI a vietuit 17 ani si a fost un duhovnic foarte cautat de credinciosii din toate partile.Intre anii 1919 -1939 ,manastirea Valaam apartine Finlandei.in curte mai exista si un monument pe care scrie in limba rusa.Ajungem si in interiorul primei curti,admiram manastire pe fond bleu cu roscat la exterior,intram in curtea a doua ,unde filmatul este interzis ;de aici urcam in interorul manastirii mari ,la etaj ,unde admiram icoane mari si frumoase foarte expresive,atit pe pereti cit si pe iconostas,unde in partea superioara se mai afla doar o singura icoana originala ,ca vechime ,anume DUMNEZEU TATAL .Ea este de o culoare mai inchisa decit restul icoanelor de pe iconostas.Pe scarile de coborire sunt pictati sfinti cit si icoana cu sfintii intemeietori ai manastirii Valaam ,sf,Serghie si Gherman.La parter se afla o alta biserica in care se afla racla in dreptul celor doi sfinti ,care din cauza deselor atacuri ale necrestinilor au fost inmormintati la mare adincime.Icoanele lor apar sub acoperamintul de sticla al raclei.Pe perete se afla o icoana foarte mare in care cei doi sfinti se roaga in genunchi Mintuitorului aflat pe tron,pentru manastire.Tot aici ,aproape de iconostasul central se afla racla din lemn frumos sculptata ,care detine moastele sfintului nostru roman,SF.ANTIPA,la care ne inchinam ,eu avind sansa mai tirziu de a ma inchina cu Timisorenii cind s-a deschis racla pentru ei .In rest racla este deschisa doar dimineata dupa SF.Liturghie de la ore 5 dimineata.In aceasta biserica de la parter slujbele se tin la candelabru din luminari naturale,chiar daca la usi exista aplice electrice.Valaamul este considerat zona cu cea mai multa lumina in tot timpul anului ,din cauza ca este situata in zona aurorei boreale.Lumina de zi era pina la miezul noptii in luna iulie cind eram noi acolo.In biserica de la parter ma inchin la icoana Mintuitorului ,dar si a MAICII DOMNULUI VALAAMSAKAIA,protectoarea Valaamului,la icoana MAICII DOMNULUI ATOTIMPARATEASA ,care este plina de lantisare si cruciulite din aur ale celor care s-au rugat si au dost ajutati.Remarcabila este si icoana SINTEI ANA CU MAICA DOMNULUI in brate,dar si alte icoane foarte mari,inramate ,aflate pe pereti ,printre care si icoana SF.SERAFIM DE SAROV.Ma inchin multumindu-I acestui mare Sfint al Rusiei pentru ajutorul dat spre a ma afla in acest pelerinaj memorabil la locurile minunate din Rusia.Iesim si trecem pe linga pangarul aflat in hol,unde voi reveni mai tirziu.Acum strabatem curtea si eu am auzit ca vom merge la masa,dar fiind preocupata a sa filmez manastirea si din curte,sa filmez crucea in soare ,nu stiu unde au disparut toti .!!Am vazut in fatza mea un grup care credeam ca sunt ai meidar am constatat ca nu sunt eiam mers mai deprte ,am vazut curtea a treia unde era cimitirul foarte vechi si alte cladiri .Am observat ca si acolo sunt spatii de cazare in case mai simple.Am nimerit tot cautind grupul meu intr-o cladire unde era o camera mare cu paturi suprapuse.Unele cladiri am aflat ulterior ca sunt spatii de cazare pentru oamenii adusi aicea de comunisti si care nu vor sa plece desi li s-a asigurat cazari in alte parti la blocuri.Prin plecarea lor manastirea ar putea sa repare zonele care arata a fi in demolare parca,constrastind puternic cu acele ingrijite si refacute de manastire.Am nimerit la o astfel de cazare care parea a nu apartine de manastire ,in acea cladire care dadea tot in curtea manastirii.Ma plimb de una singua si nu stiu ruseste asa incit nu sunt inteleasa spre a fi indrumata spre bucatarie si sala de mese.Norocul meu de a nu ramine fara masa de prinz il datorez studentului care apare asa deodata in curte si cum el mai fusese cu un an in urma pe aici stia unde se serveste masa.Aveam sa constat ca intrarea era chiar acolo unde a disparut grupul meu evident pentru ca au intrat pe usa !..la masa.Intram si noi ,ne asezam cu oarecare intirziere la masa,asa incit a trebuit sa raminem de grup pentru a termina de mincat.Masa este gutoasa la Valaam .Aici se serveste peste , dar nu carne de alte feluri.Plecam si ajungem grupul care a luat-o spre locuri cunoscute de mine care m-am pierdut ,intram la cimitirul vechi ,unde in loc de cruci exista la capatiiul fiecaruia om piatra de vale pe care scrie cu negru numele.Am inteles ca fiecare vietuitor ingropat acolo are o istorie memorabila a vietii.Imi amintesc de un monah care fiindca vorbea prea mult a primit canon sa nu mai vorbeasca,canon care a durat 14 ani! Si pe care acela l-a tinut.Tot aici se afla inmormintat un cneaz care a cotropit Valaamul si caruia I s-au inecat toate vasele cu ostasii ramasi.El a scapat ,dar pe insula ,unde a ramas,s-a calugarit si a murit aicea.De la acest cimitir am plecat la cimitirul mai nou ,aflat in alta parte,intr-o padure.Aici s-a aflat o coliba a sf.NAZARIE,considerat un intemeietor care a refacut Valaamul.In locul colibei exista acuma o cruce de piatra,iar aproape de ea un copac care are scoarta cazuta pe o parte si aici apare ca o sculptura naturala in lemn imaginea sf.Nazarie.Ghida avea si poza sfintului pentru ca noi sa putem face singuri uimitoarea comparatie.!!Aleea continua spre biserica din cimitir .Aci ne inchinam si admiram foarte frumoasele picturi.In spatele bisericii se afla mormintele monahilor si clopotnita bisericii.In pronaos se afla icoanele si pozele celor care s-au nevoit in aceasta lavra spre cumparare de catre cei doritori.Mi-am cumparat si eu o iconita cu SF.NAZARIE.Plecam de la acest memorabil cimitir unde se odihnesc cei care au dus o viata sfinta in manastire.Suntem liberi,asa incit plecam la pangar unde imi cumpar icoane mai mici ale Maicii Domnului ,la care m-am inchinat in manastire,inclusiv cu sf.ANTIPA,apoi tamiie neagra si alba cit si sticlute cu ulei de la sf.maslu si candele ,avind pe ele icoana Valaamskaia si pe altele ale SF.Serghie si Gherman.Aproape toti nu ne-am simtit bine ,fiecare avea o stare de rau destul de acutizata,poate si din cauza noptii chinuite ..dar si din cauza pacatelor noastre stiute si nestiute.Pe mine ma durea foarte tare coloana asa incit imediat mi-am dat pe acolo cu ulei de la Maica Domnului Valaamskaia si durerea as putea zice ca mi-a trecut imediat ca luata cu mina!!Facindu-mi cumparaturile la pahgar,apare grupul de la Timisoara reunit cu cel din Bucuresti ,cu ghida mea din Ucraina ,asa incit ma bucur cu o zi mai repede de inchinarea la moastele SF.ANTIPA ,cu racla deschisa pentru ei ,caci ei urmau sa plece in acea zi din insulam-am bucurat ca nu sunt in grupul lor!!Tinarul nostru din Roman a plecat de unul singur in timpul liber si a ajuns la locul unde a fost inmormintat SF.ANTIPA,unde se afla si o bisericadin pacate eu nu am reusit sa ajung acolo pentru ca Maica Domnului m-a invrednicit de a vedea mai multe decit grupul nostru!
Fiind timp liber ,am considerat ca nu e bines a il folosesc spre a dormi ,aflindu-ma intr-un loc sfint ,memorabil ,unde nu voi mai ajunge niciodataasa.ca pasii me au coborit spre port ,spre aleea cu tarabe unde mi-am facut cumparaturi.Erau si pietre de mina memorabile..cam scumpe ,dar mi-am cumparta o cesca cu Valaamul in care se face ceai apoi ea se pote folosi spre a bea acet ceai,apoi inca o cana simpla fara ceainic.am admirat lacul Ladoga de jos dar si de sus de la intrarea in manastire.La tarabe eru multe lucruri tentante spre a fi cumparate ca amintire,tablouri frumoase cu peisajele de pe insula,lucruri din lemn,pietre harti ,icoane,dar si posibilitatea de a bea ,ceai cafea sau sucuri si de a minca placinte.Ma intorc la cazare ca sa ma intend un pic doar pentru ami relaxa corpul nu pentru a dormi.De altfel plecam spre a vedea si a ne inchina la SCHITUL SFINTUL NICOLAE ,aflat nu departe ;dup a ce trecem un podet ,lasam un pictor in partea dreapa a podetului si intram in schitul SF.NICOLAE,aflat pe o insulita a insulei Valaam.Aci din curtea schitului ,adica din fatza intrarii admiram lacul Ladoga cit si un vapor primit cadou de manastire,dar care nu poate fi folosit fiind prea mare pentru necesitatile manastirii.Peste lac,un pic mai departe, se vede paraclisul cu icoana in marime naturala ,VALAAMSKAIA .Intram in manastire ,in micul schit care are pronaosul cu schela .Inauntru ne inchinam la icoana facatoare de minuni a SF.NICOLAE,aflata central spre inchinare,care mi s-a parut a avea o privire deosebita.Admir foarte frumoasele picturi de pe pereti.La iesire mergem foarte aproape ,pe malul lacului Ladoga,unde se afla o foarte mare cruce din piarta.Crucea marcheaza locul unde a debarcat SF.APOSTOL ANDREI la Valaam.Alturi vedem o ghereta veche din lemn ,care a fost in vremuri vechi un loc de debarcare unde erau retinute tigarile de la inchinatori cit si alte lucruri interzise pe insula.Fiind dupa amiaza participam la vecenie la manastirea de la parter ,unde avem ocazia sa vedem candelabrul cu luminary naturale.Toata slujba de seara se tine la lumina luminarilordar la ora slujbei la Valaam este inca ziua ,inserare doar ,fara a fi intuneric.Plecam spre cazare ,facem un dus si avem parte de o odina binecuvintata dupa o noapte anterioara petrecuta pe drum spre Valaam.Astfel am incheiat prima zi la Valaam.