Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Reid mai observa faptul ca prin referirea la un loc la Cain,Balaam si Core(personaje asociate de catre traditia iudaica ca fiind exemple de oameni care au dus poporul in ratacire)Epistola lui Iuda arata ca: ,,Traditiile iudaice respective faceau parte,in mod natural,din mediul destinatarilor lui Iuda"dar si faptul ca acesta nu a ezitat,desi aluziv,sa sublinieze tema epistolei printr-o trimitere(versetul 9) la un prototip iudaic cumulat al ratacirii.
|
6. Iar pe îngerii care nu și-au păzit vrednicia, ci au părăsit locașul lor, i-a pus la păstrare sub întuneric, în lanțuri veșnice, spre judecata zilei celei mari.
7. Tot așa, Sodoma și Gomora și cetățile dimprejurul lor care, în același chip ca acestea, s-au dat la desfrânare și au umblat după trup străin, stau înainte ca pildă, suferind pedeapsa focului celui veșnic.
8. Asemenea deci și aceștia, visând, pângăresc trupul, leapădă stăpânirea și hulesc măririle (cerești).
9. Dar Mihail Arhanghelul, când se împotrivea diavolului, certându-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a îndrăznit să aducă judecată de hulă, ci a zis: "Să te certe pe tine Domnul!"
10. Aceștia însă defaimă cele ce nu cunosc, iar cele ce, - ca dobitoacele necuvântătoare, - știu din fire, într-acestea își găsesc pieirea.
11. Vai lor! Că au umblat în calea lui Cain și, pentru plată, s-au dat cu totul în rătăcirea lui Balaam și au pierit ca în răzvrătirea lui Core.
Consider ca speculatia lui Reid este pripita, intrucat versetul 9 nu are conotatii peiorative, dimpotriva, vine sa intareasca credinta ortodoxa iudaica (fariseica) in ingeri, sufletul uman induhovnicit, invierea mortilor etc; impotriva credintei iudaice a saucheilor:
"Dar Pavel, știind că o parte erau saduchei și cealaltă farisei, a strigat în sinedriu: Bărbați frați! Eu sunt fariseu, fiu de farisei. Pentru nădejdea și învierea morților sunt eu judecat!
7. Și grăind el aceasta, între farisei și saduchei s-a iscat neînțelegere și mulțimea s-a dezbinat;
8. Căci saducheii zic că nu este înviere, nici înger, nici duh, iar fariseii mărturisesc și una și alta. " FA cap 23
Doamne ajuta.