View Single Post
Vechi 16.10.2012, 21:12:44
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrării: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit A doua zi in lavra valaam

A DOUA ZI LA VALAAM

Ziua incepe cu scularea la ora 6 sau inainte pentru a participa la slujba de dimineata care incepe la ora 6.Desigur ca eu nu ma grabesc sa ascult chiar de la inceput rugaciunile utreniei fiindu-mi destul de necunoscute in limba romana ,daramite in limba rusa iar cintari la utrenie nu imi amintesc sa fie.Dar a participa la Valaam la rugaciuni si slujbe este un fapt deosebit si unic in viata,asa incit intirzierea mea nu a fost prea mare.Am admirat pe parcursul pelerinajului persoanele mai tinere ca mine care se sculau de asa maniera incit sa fie punctuale ,sa nu intirzie..poate ca comoditatea ,asociata cu virsta ,cu reumatismul la care se adauga si neintelegerea rugaciunilor m-a determinat sa imi explic o oarecare comoditatedar fara sa caut a gasi o scuza in astea enumerate.Am constatat ca la POCEAEV ,unde am participat de la inceput si am ascultat cu atentie si ceea ce nu intelegeam harul lucreaza asupra celor prezenti.Asadar am stat la slujba de dimineata, urmata de SF.LITURGHIE ,si s-a deschis racla cu moastele SF.ANTIPA,romanul nostru ,asa incit am putut sa ma inchin a doua oara la Sfintul .Apoi am plecat la masa de prinz la cantina si dupa aceea am avut program liber.Am revazut biserica de sus ,am admirat si m-am inchinat din nou la frumoasele icoane de acolo ,mi-am luat aghiasma mica intr-o sticla ,apoi am coborit jos la pangar unde am avut timp sa dau pomelnice pentru 40 zile ..m-am limitat doar la propria familie preturile fiind de 200 ruble de o persoana pentru 40 zileeu avind 4 persoane.Rubla este putin mai sus ca leul.Mi-am mai luat iconite si uleiuri care erau cam la 15 ruble pentru a avea si de cadouri.Apoi ,cum nu ne-am imprastiat ci toti eram pe acolo prin curte,am trecut pe linga un grup de monahi,iar studentul recunoaste pe un tinar calugar de la ATHOS roman.Erau calugarii de la schitul LACU ,cei mai multi de la chilia INALTAREA DOMNULUI.Ei se aflau de o luna in Rusia si au ajuns la Valaam de la SOLOVAT,tinta noastra urmatoare,Valaamul fiind pentru ei ultima destinatie din Rusia inainte de a se reintoarce in Athos.Toti ne-am grabit sa scriem pomelnice si sa dam dolari sau euro pentru a fi pomeniti acolo noi si familiile noastre.Alaturi de ei mai era si un calugar de la chilia Intrarea in Biserica a Maicii Domnului si unul din tara de la Sihastria Putnei,precum si o calugarita de la manastirea DEALU ,care stia si ruseste.Ei erau insotiti de un preot de la Chisinau cu sotia lui ,care traducea ceea ce spune ghidul.Intilnirea cu ei intr-un asemenea loc ne-a bucurat pe noi ,mirenii foarte mult.
Avind timp liber la dispozitie ma gindeam sa merg si eu la mormintul Sfintului ANTIPA si sa vad si biserica de acolodar studentul imi propune ceva foarte atragator si neasteptat pentru mine,anume o plimbare pe lacul LADOGA cu barca.Eu i-am zis ca probabil barca se inchiriaza cu ora si nu e prea ieftina ,iar noi eram mai la inceputul pelerinajului nostru,trebuind sa avem grija sa ne mai ajunga banii prin destule parti.El a zis ca va rezolva cu tinarul barcagiu sa mergem gratis.Stiindu-l foarte descurcaret nu m-am indoit ca va fi asa cum a zis el !Am lasat aparatul video sub perna in camera cu oarecare parere de rau stiind ca pe fundul barcii este apa si se putea ca la o clatinare mai puternica a barcii sa nu ajunga cumva aparatul sa ia apa si sa se defecteze caci mai aveam foarte multe zile de filmat in Rusia.Asa ca m-am multumit a lua cu mine doar geanta video care functiona si pe post de poseta ,in care imi tineam actele si banii.Plecam din port cu barca noi doi doar ,am constatat ca numai eu am dorit sa merg sau poate ca numai mie mi-a propus nu l-am intrebat,dar ma gindesc acuma ca erau fete tinere pe acolo si de ce ar fi preferat el sa mearga cu mine,care puteam fi mama lui si asa il si tratam eu ca pe un fiu ,adica si mai cerindu-l uneori..spre indreptare ,sau mai bine zis spre indoirea mindriei luicaci la 20 ani esti mindru si daca nu realizezi asta pe deplin.!Plimbarea a fost minunata pe mal dintre copaci apareau schituri ,cele mai apropiate erau doua ,unul era chiar pe mal,o constructie in rosu ,asa incit ne-am hotarit sa o luam spre cel aflat parca mai aproape,ele erau amindoua pe malul opus si ne-au aparut dupa trecerea pe sub un podet din piatra.Lacul s-a deschis in fatza noastra sub forma a doua brate ce inconjurau o mica insulita.Ne-am hotarit sa o luam spre schitu alb ce aparea pe mal situate intre copaci.De noi s-a apropiat o barca si am aflat intrebind ca acela este SCHITUL SMOLENSK.Am acostat la tarm pe pontoon ,am legat barca si am coboritam intrat in curtea propriuzisa a schitului direct neexistind ver-un gardnici tipenie de om pe acoloajungem la un mic paraclis ,deschid usa si vad frumoase icoane .Desi vreau sa ma inchin nu indraznesc sa intru fara a cere voie cuiva.Inchid usa la loc si ne indreptam spre manastirea de alaturi care este incuiata.Din partea opusa a curti dintr-o cladire din lemn ies doi calugari tineri care vin si ne descid spre a ne inchina.Desi noi nu stiam ruseste si nici ei engleza ,ne-am inteles foarte bine ,ei ne-au deschis ne-au lasat sa ne inchinam si apoi unul dintre ei mi-a atras atentia asupra unei icoane spunid SMOLENSKAIA ,adica era o copie,gindesc eu, a renumitei icoane Smolenskaia ,de unde banuiesc ca isi are denumirea si acest mic si frumos schit ,albul lui contrastind perfect cu verdele dimprejur ,acolo fiind padure.Am dat pomelnic comun cu studentul care avea o lista mare si cam lunga,el care avea doar mamafrumos mi-am zis eu..trece-ma si pe mine cu doua pozitii acolo la tine.Calugarii ne-au condus pina aproape de ponton ,apoi am plecat spre port ca sa nu ne prinda inserareachiar daca nu se intuneca complet la Valaam se insereaza repede.Am aflat ulterior ca acea manastire in rosu corespundea putin mai in interior taman cu resedinta episcopala ..daca am fi mers pina acolo ,de pe mal am fi vazut-o fiind putin nu chiar pe malul lacului si am fi putut-o vizitapoate..in cazul in care nu ar fi fost inchisa!La intoarcere studentul face o baie buna ,caci lacul Ladoga este considerat a fi o apa binecuvintata.Nici nu ma mir deoarece pe malul lui sunt manastiri si schituri de jurimprejur unde monahii se roaga in permanenta aproape.Pe mal o multime de lume la apa in costume de baie.Constat din nou ca am ascultat de sfatul cel rau care corespundea cu al organizatoarei Aurora,anume sa nu ne luam costumele de baie din bagajul principal ramas in microbus,noi avind un bagaj mai mic cu cele necesare doar pentru 3 zile,caci nu avem nevoie de el!!!...dar un gind imi spunea s ail iau.asa ca regretful meu tardiv era foarte mare.In viata noi suntem asaltati de ginduri care noua ni se par ca ne apartin dar de fapt ele apartin ingerului pazitor si celui rau ,a noastra este doar HOTARIREA de a urma unul sau altul dintre ginduri ..si de destule ori vedem ca daca am fi ales unul dintre ginduri era mai de folos pentru noiadica gindul care ni-l trasmite ingerul pazitor al fiecaruia dintre noi ne este de folos daca il asculta.Daca nu stim cui apartine gindul ,adica cine ni l-a transmis se poate concluziona ulterior asa cum si eu am concluzionat ca gindul cel bun care venea de la ingerul pazitor era sa-mi iau costumul de baie cu inecaci o baie intr-o apa binecuvintata intr-un loc unde nu ami ajug altadata nu poate fi decit beefica.Constatarea ca am dat curs gindului rau si sfatului lui Aurora mi-a creiat destule regrete!!FERICE de cei care au capacitatea de a asculta de gindurile bune mai mult decit de propria ratiune!!Dupa baie stau cu spatele ca sudentul sa se imbrace.Ajungem in port unde doua tinere din grupul nostrum sunt pe poton si ne fac citeva poze pe care le-am primit ulterior de la student spre amintire.
Merg la dormitor si iau masa si un ceai la locul de luat masa de pe coridor unde se aflau si citeva rusoaice la masa.Din pacate desi am facut la liceu 4 ani limba rusa,uitarea si-a spus cuvintul chiar daca am inceput sa imi reamintesc literele si unele cuvinte sau expresii ..prea putine din pacate pentru a sustine o conversatie!Plec la vecernie ,unde din nou ma intilnesc cu monahii romani de la Athos ,acuma i-am recunoscut si eu .Inchei aceasta minunata zi cu un somn binecuvintat,caci a doua zi la prinz,dupa Sfinta Liturghie urma sa plecam de la Valaam si aveam la plecare ca si la venire o noapte de petrecut in microbusnimica nu se poate face fara jertfanimica bun!!