View Single Post
Vechi 16.10.2012, 22:57:51
sofiaiuga's Avatar
sofiaiuga sofiaiuga is offline
Senior Member

Data înregistrãrii: 25.02.2007
Religia: Ortodox
Implicit a treia zi in LAVRA VALAAM

Dimineatza iarasi sculare pentru a participa la slujba.Stau eu, dar partial ,fiind ultima zi ma gindesc sa ma mai plimb putin prin port pe la tarabe chiar daca nu mai doream sa cumpar ceva in mod special ,caci niciodata nu las cumparaturile importante pentru ultima zi ,DAR DOREAM SA MAI ADMIR SI ZONA,LACUL .Chiar la iesire din curtea manastirii este un magazin unde ma intilnec cu unul dintre monahii de la Athos ,care imi spune ca si ei pleaca astazi.Il reintilnesc si la tarabele de linga port.Acolo se afla si placinte de post si de nepost bune.Cobor in port unde la ponton ma intilnesc cu grupul de monahi de la Athos ,preuteasa preotului din Chisinau imi spune ca ei pleaca la schitul invierii cu ghid.Am intrebat daca se intoarce vaporul pina la ora 14 si 30 minute cind plecam noi.Preotul s-a interesat si mi-a spus ca da.Tentatia mea de a merge cu ei era foarte mare.Este adevarat ca studentul mi-a propus cu o zi inainte ca azi noi sa plecam spre schitul Invierii pe jos ,dar el nu stia citi km sunt a zis ca sunt 12 km ,ceea ce insemna 24 km dus intors,obositor si mai ales in pericol de a nu ajunge sa plecam cu grupul!..asa ca am renuntat la idée..fapt care pe el l-a determinat sa ....doarma dimineata aceea,incit eu nu aveam cum sa il intilnesc atunci.M-am rugat MAICII DOMNULUI ca daca nu incurc grupul meu si reusesc sa ajung la timp inapoi sa imi ajute sa plec.Acest gind mi-a venit pentru ca vaporul intirzia ,iar eu trebuia sa eliberez camera pina la ora 12 ,chiar daca plecam mai tirziunu aveam cui sa las vorba asa ca am urcat sus mi-am pus bluza intinsa pe pat in bagaj si am pus bagajul la usa ;acolo era un loc select unde stiam ca nu va disparea nimica din bagajul meu .Tot acolo au fost cazati si monahii de la Athos ,in parte opusa unde se cazau barbatii.Am coborit cu speranta ca vaporul poate nu pleaca pina ajung eu..slaba speranta imi ziceamdar nu am uitat de rugaciunea mea facuta Maicii Domnului si imi ziceam ca daca pleaca vaporul este semn ca nu voi ajunge la timp inapoi pentru plecarea cu grupuldar vaporul sta la poton ..lumea urcasepasajul era liber.. si eu am inceput sa fugajung acolo inainte de a se ridica podul....asa ..ca in filme..vreau sa platesc un bilet dar cei doi barbati ma intreaba care este grupa mea ..am inteles desi era intrebarea in limba rusa si i-am raspuns:monahii Athossi mi-a facut semn sa trec..fara bilet...acolo ma gindesc ca biletele se luau pentru grupuri .Monahii erau in fatza asa ca intrind si eu am avut o panorama frumoasa a lacului Ladoga cit si a schiturilor aflate imprejur.Ghida explica multedar ce folos ca era in limba rusa.M-am asezat tocmai linga monahul Eftimie pe care l-am intilnit sus in asta dimineatza si i-am dat mirul meu preferat de magnolie ca sa se dea pe rind cu el ,le-a dat si la ceilalti si la returnare I l-am facut cadou ,desi era mirul meu preferat, parintelui de linga mine care mi-a dat o iconita cu MAICA DOMNULUI PROTECTOAREA ATHOSULUI.Nu am mai avut ocazia sa vad aceasta icoana pina atunci ,numai ulterior in pelerinajul din GRECIA pe care l-am facut in toamna aceluiasi an ,2010.Vedem de jos schitul SF.IOAN BOTEZATORUL ,situat foarte sus in munte ,despre care ghida ne-a spus in prima zi ca nu se viziteaza de nimeni ,acolo monahii dorind sa nu fie tulburati din rugaciunile lor.Am primit de la ea,cu totii cite o fotografie cu acest schit pe care am reusit sa il vad de la distanta.Apoi apare schitul SF.NICOLAE ,O CRUCE MARE DIN LEMN PE MALUL DREPT SI CRUCEA DIN PIATRA PE MALUL STING,ce marcheaza locul unde a debarcat SF.APOSTOL ANDREI ,SCHITUL cu Maica Domnului VALAAMSKAIA ,in marime naturala si dupa un timp apar in fatza noastra doua vapoare ca un ponton pe unde se coboara pentru a ajunge la SCHITUL INVIERII ,numit si GOLGOTA RUSIEI.Schitul se vede déj de pe lac.Pe mal se afla o terasa din lemn unde admiram peisajul cu lacul si cele doua vapoare folosite ca pod de trecere pentru pelerinii care merg la schit.Apare si o hartape mal.Ghidul rus explica multe,si cind si cine a contribuit la constructia acestui frumos schitimi pare rau ca nu puteam nota ceea ce traduce preotul din Chisinau ,eu fiind ocupata si cu filmatul si cu ascultatul Apoi coborim in biserica de la demisol ,unde se afla un mic altar vizavi de care se afla o PIATRA A UNGERII ,care imita pe aceea de la IERUSALEM.Pe culoarul ce desparte aceasta piatra de altar intram inr-o grota intunecoasa unde se afla in dreapta noastra o piatra, care imita piatra din SFINTUL MORMINT DE LA IERUSALEM.De aceea se mai numeste Golgota Rusiei ,fiind o imitatie pentru rusii care nu pot ajunge toti la locurile sfinte din Israel.Dupa inchinare iesim si urcam citeva trepte intrind in BISERICA INVIERII.Aici domina culoarea alba la iconostas si pe pereti ,modele cu auriu la rame, icoane frumoase ,o biserica luminoasa care reuseste sa exprime bucuria invierii Domnului nostru IISUS HRISTOSminunat m-am simtit in aceasta biserica.[nu stiu sa pun poze din calculator ,personale de acolo]Stam si ne inchinam ,ascultam ghidul ,filmam,facem poze..minunat este acest schit ,cel mai minunat si mai luminos de la VALAAM!!Coborim din nou in curtea in care am intrat printr-o poarta care are sus pe Mintuitorul inviat.Plecam la pangarul care se afla in partea dinspre poarta curtii ce da spre padure.Ghidul intreaba daca monahii vor sa mearga pe jos spre a vedea celelate obiective si aflind ca sunt doar 6 km accepta a vedea si restul interesantelor obiective.Au judecat bine ,caci pina la ora 14,ce sa fi facut?!apoi mi-am dat seama ca vaporul ar fi ajuns cam cind ar fi plecat al nostru. ..era problema ca eu sa mai pot urca dupa bagajcine mai stieAm iesit pe partea opusa si am luat-o pe un drum care ducea pe linga manastirea episcopala;aceasta se afla la o distanta destul de mare de drum dar aproape de mal,aceea pe care cu o zi inainte eu si cu studentul am pierdut sansa de a o vizita indeaproape.Trecem pe linga o vale care se numeste CHEDRONUL RUSESC,,care are mai multe cruci de-a lungul ei,apoi apare schitul GHETIMANI ,in care nu intram ,fiind inchis,il privim doar de afara.Trecem un podet peste o vale numita IORDANUL RUSESC,care se varsa in lacul Ladoga,inchipuind marea Moarta,apoi ajungem intr-o raspintie unde ne intimpina o cruce mare din lemn masiv ,CRUCEA SFINTULUI GHRMAN DE ALASKA,aflata linga un teren care era verde desi se numea pustia in care a vietuit SF.GHERMAN pina sa plece in Alaska.Ne inchinam la aceasta cruce care are pietre depuse imprejurul ei.Din pacate acest drum nu duce pe linga mormintul SF.ANTIPA si pe linga biserica de acolo.Ajungem pe la ora unu ,ora mesei pentru monahii de la Valaam ,dar si pentru cei de la Athos,care luau masa odata cu ei .Nu voi putea indeajuns multumi Maicii Domnului pentru aceasta frumoasa zi!!Mai am timp sa ma inchin ca semn de ramas bun in biserica de jos ,sa urc dupa bagaje ,sa maninc singura,restul grupului find jos si sa beau un ceai ,apa de aicea nefiind buna de baut,se beau ceaiuri in loc de apa.Cobor cu oarecare parere de rau ca trebuie sa plec de aici ,desi ma asteptau multe locuri pe care sa le vad in Rusia.Ajung la timp la grupul nostru care a coborit cam prea devreme cu bagaje cu tot .Vaporul ne duce si pe noi la schitul Invierii pe care il mai vizitez inca o data ,dau si pomelnice jos am timp sa ma uit sip e la tarabele de aicea situate mai laturalnic de mal apoi luam alt vapor care ne duce spre chei unde ajungem dupa o jumatate de ora ,in care pe drum ne insotesc pescarusii .Studentul si-a cheltuit toate rezervele de piine si napolitane de dragul lor ,caci ei coboara pina aproape de mina omului care ii arunca mincarea.Ajungem la mal ,unde era un vad in care lumea statea la plaja si la baie,eu iar ofticindu-ma din nou ca nu am costumul de baie la indemina pina ceilalti isi fac cumparaturile la o alimentara ,caci as fi avut timp de o baie invioratoare,inainte de o noapte obositoare in care vom fi tot pe drum.