Manastirea solovat
Dupa un drum de noapte prin tundra ruseasca in care admiram multe lacuri si paduri de brad indeosebi ,un apus de soare intirziat caci ne apropiem de nordul Rusiei ,unde mai sunt urmele aurorei boreale,ajungem dimineata in portul Kem ,aflat la marea Nordului.Aci este locul unde s-a filmat filmul OSTROVUL ;se mai vad bisericuta si pontonul.Pe mal exista o biserica mica din lemn unde lumea se inchina la icoane ,aprinde luminari si se roaga la plecare spre Solovat,dar si la sosire.Asteptam sosirea unui vapor care ne preia intii bagajele si apoi pe noi.Drumul parcurs dureaza doua ore si jumatate,vintul este rece pe punte.In departare ne apare maiestuoasa manastirea SOLOVAT,acoperita pe cupole cu sindrila si inconjurata de ziduri groase din piatra cu forturi la colturi ,ca o fortareata medievala.
PRIMA ZI LA SOLOVAT
Ajungem la SOLOVAT unde ne intimpina o ghida care ne conduce la cazare,o casa din lemn cu un etaj,cu multe camere cu paturi suprapuse ,cu dusuri si grupuri sanitare la capat,dar si o bucatarie ca loc de luat masa din traista proprie.Aici locatia este foarte buna ,fiind alaturi de manastire;cladirea are un parculet in fatza ,citeva banci din lemn si este situata imediat linga portul din Solovat.Desi afara este soare ,zile frumoase am prins acolo,imbracamitea trebuie sa aiba o componenta contra frigului si a vintului care rareori nu bate.Dupa cazare intr-o camera cu paturi suprapuse ,separate de baieti care erau doar ei doi in camera lor,luam masa in bucataria aflata chiar vizavi de camera noastra..apoi cei mai multi,adica toti merg la odihna doua ore.Eu imi zic ca nu imi pot permite sa dorm cind sunt prima si ultima oara intr-un astfel de loc ,unde aveam si de filmat si de ascultat ghida,cu care aveam intilnire peste doua ore.Asa ca am plecat spre manastire ,o fortareata inconjurata de ziduri groase,medievale.Intru-cit intrarea pricipala era in renovare,am intrat pe lateral pe alta usa,apropiata de cazarea noastra, care trece Prin zidurile groase pe linga o cladire unde se afla si sala de mese.Prima curte care apare are 4 clopote prinse de un suport.Alaturi se afla o intrare intr-o sala cu mai multe icoane expuse dintre care cea mai memorabila este a Maicii Domnului HLEBENIA.aducatoare de piine.Ma inchin aicea ,filmez si apoi trec spre intrarea laterala in manastire.Urc mai multe trepte si ajung intr-un coridor medieval cu peretii albi si tavanul cu grinzi groase din lemn si scinduri.Pe acest coridor sunt expuse numeroase suporturi cu poze ale persoanelor ,mireni si calugari ,personalitati si oameni simpli ,care au fost inchisi aici de catre comunisti in scopul de a fi exterminati.Motivul inchiderii lor era CREDINTA crestina ortodoxa!SOLOVATUL ESTE GOLGOTA RUSIEI ,cam asa cum a fost la noi Pitestiul,Aiudul.Parcurg acest coridor uitindu-ma la poze ,caci scrierea explicatiilor era in ruseste si ajung intr-un hol care are o masa unde lumea scrie pomelnice,iar apoi intra pe usa alaturata in biserica mare a manastirii Solovat .Aici admir aceasta biserica cu ferestre medievale foarte inalte si cu peretii foarte grosi.de culoare alba.Lateral de iconostasul foarte inalt,se afla racla cu moastele celor 3 sfinti intemeietori,ZOSIMA ,SAVATIE si GHERMAN,care la acea ora a dupa amiezii avea un cordon care nu permitea inchinarea.Linga usa era pangarul unde vad o poza cu un copac verde in forma de cruce,care a crescut aici la Solovat,ADMIR ICOANELE EXPUSE SPRE VINZARE,CD-urile si ma inchin la icoana Maicii Domnului Hlebenia,aci avind si un crin in mina dreapta,cu Mintuitorul in stinga.De pe coridorul lat al manastirii admir prima curte,aceea principala ,care are doar iarba,fara flori ,are doua clopote expuse ca muzeu si este inconjurata de cladiri care cuprind si alte doua manastiri mai mici.Admir peisajul spre Marea Nordului .Desi este soare vintul bate destul de tare dinspre mare.Cobor pentru intilnirea cu ghida ,linga poarta pe care am intrat.Ghida ne spune despre intemeierea manastirii ,despre viata aspra de acolo.Ne arata o incapere distrusa din pacate de comunisti unde a fost cuptorul pentru incalzirea bucatariei si unde se cocea si piine.Ar fi fost interesant de vazut cum era construit,caci el se aprindea doar odata pe saptamina cind se consuma o caruta de lemne ,aceasta fiind de ajuns pentru incalzirea pentru o saptamina a unei mari sali de masa .Focul trecea printr-un horn foarte mare,rotund, din piatra de vale.el fiind pe post de teracota.Acolo erau mesele si locul de luat masa al monahilor.Urcam sus pe la intrarea centrala ,unde deasupra este sculptata icoana Maicii Domnului Oranta,care se vede ca a fost impuscata in umarul drept.Ajungem la imensa sala de mese unde intram de pe coridor;inca de aici se simte un miros de pine coapta,proaspata ,fapt care ma determinat sa ma uit sa vad unde este prin preajma locul de copt piine.Dar nu era nimica primprejur decit o intrare intr-o manastire a Maicii Domnului ,care din pacate in toate acele 3 zile nu am nimerit-o a fi deschisa.Acest miros de piine proaspat coapta care se simte inca de pe coridor este permanent si el poate fi simtit de oricine .Este una din minunile Solovatului!Sfintul Zosima ,primul venit pe aceste tarimuri era cel care se ingrijea de aceasta munca grea de a aduce un car de lemne si a face focul in cuptorul de la parter.Fiind obosit a atipit si atunci in usa cuptorului a vazut-o pe Maica Domnului care l-a binecuvintat.Icoana HLEBENIA ,ADUCATOARE DE PIINE [HLEBA inseamna piine in limba rusa ] este pictata dupa imaginea care i-a aparut Sfintului in usa cuptorului si o puteti vedea pe videoclipul cu manastirea Solovat de pe pagina mea de pe youtube.Se spune ca icoana originala nu ar mai fi la manastire ci doar copia ei ,aflata intre icoanele de la intrarea in camera de jos.Icoana este deosebita si se spune ca cel care o poseda nu va muri din lipsa de pine,adica de foame ,niciodata!Coborim cu ghida la un demisol unde se afla sub lumina unor reflectoare imagini si insemnari in legatura cu cei inchisi acoloeste un muzeu infiintat..culmeachiar din vremea comunistilor!Tot aproape am vazut si beciurile folosite pe post de temnite,intunecoase si umede.
Dupa terminarea explicatiilor ghidei ,avem program liber ,in care eu vad inca o locatie unde se construieste ,o manastire a SF.NICOLAE si alta a SF.PARASCHIVA.Ies pe alta usa laterala spre partea din spate care are un drum ce inconjoara zidul gros pe linga un lac de unde vintul bate in permanenta.Trec si pe linga doua vaci frumoase care pasc acolo liga ziduri si ajung din nou la intrarea laterala prin care am intrat de la inceput.Solovatul este o localitate unde sunt case ale oamenilor,dar saracaciaose in acest tinut rece,iar in cladiri aparinind manastirii se afla locuri mizerabile unde stau cei adusi aici in vremea comunismului si care nu au mai plecat,asa incit, ca si la Valaam ,acele zone ,coridoare din cladiri nu sunt renovate! Si arata ca vai de lume.Linga intrarea secundara se afla o ghereta din lemn unde Aurora se opreste pentru ca cunoaste un calugar roman care era de serviciu atunci la poarta si pe care il roaga sa ne conduca la lacul cu apa vindecatoare de la Solovat.Acesta avea cheile de la cele doua intrari pentru barbati si femei.Solovatul ,ca si Valaamul nu prea dispune de apa potabila .De aceea acolo imi iau apa de baut de la valea rece ,dar acoprita cu usi din lemn ,care se varsa in cele doua bazine unde ne scaldam ,apa avind tot 4 grade celsius,caci ea este apa de piriu. Dupa baie mergem la camera si ne schimbam pentru a merge la vecernie.Acolo era vineri seara si era foarte multa lume,manastirea mare era plina.Cintarile de aici ca si cele de la Manastirea Pecioara mi-au incintat auzul ,incit a doua zi mi-am luat o caseta dintr-o cutie care era gratis,adica dadeai cit voiai.Am prins o rusoaica care stia franceza..mai rar ast noroc ,dar totusi nu am intrebat daca casetele sunt identice sau nuam donat o mica suma cu care as fi putut cumpara un CD,dar nu am mai cumparatpacat.Manastirea SOLOVAT are ceva aparte ,am participat la 2 vecernii si 2 sf.Liturghii de la inceput fara a ma plictisi defel ,atita de frumoase erau cintarile.Am stat de vorba dupa vecernie cu unul din cei doi preoti, frati moldoveni si ne-am expus dorinta de a ne spovedi.a doua seara dupa vecernie.Studentul mi-a spus ca el se informase déj de nr.de telefon al acestui parinte si l-a sunatacesta a stat de vorba cu el inainte de vecernie .Se pare ca si lui i-a placut Solovatul pentru ca i-a spus preotului roman ca vrea sa ramina acolodar el i-a raspuns ca nu poate sa ramina pentu ca el va fi un mare medicasa ca eu astept sa vad acuma cum va evolua el si daca va fi un mare medic.Plecam la camera spre a ne odihni,admiram de la fereastra aurora boreala.Studentul ,dar si eu am fi vrut sa ne plimbam un pic seara,caci acolo este ziua pina la ora 3 dimineata..dar regulile sunt foarte stricte,usa se inchide la ora 22 si nu se mai descuie pina dimineataasa ca nimeni nu poate umbla hai hui noaptea pe acolo.M-am culcat abia dupa ora unu noaptea desi cu o noapte inainte am dormit in microbus ca vai de lume,pe scaun ,dar nu aveam ocazia sa mai vad dupa plecarea din Solovat aurora boreala ,acesta fiind un fenomen inedit pentru mine,chiar daca am avut parte doar de reminiscenta,plinatatea fenomenului fiind in luna iunie,cind noptile sunt albe in intregime.Si asfel a trecut prima zi la Solovat.
|