View Single Post
Vechi 19.10.2012, 09:01:28
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Normal că nu e totuna. Dar e sinteza obligatorie, ca să zic așa. Dacă vrei, iti fac cadou catehismul oficial al BOR.
Tu faci confuzie între Tainele înființate de Mântuitor și ierurgiile bisericii. Adică sper că faci confuzie.
Ideea de sinteza, in ceea ce priveste teologia, este de tip scolastic si contine pericole. Ca si cum am putea baga credinta intr-un sistem. Sfintii parinti nu au facut niciodata asta. Nici chiar sf. Ioan Damashinul in Dogmatica, unde rezuma cam ce au spus ceilalti pana la el.
Propun sa sa o lasam balta cu Tainele. Chiar este off topic. Si chiar nu mi se pare atat de important. Punctul meu era doar ca Biserica actioneaza haric si sfintitor in multe domenii, si ca un crestin botezat este si el purtator de har si poate, in spiritul Traditiei, sa incerce sa inteleaga unele lucruri care nu au fost toate neaparat scrise. De asta am zis de taine. Daca folosirea cuvantului taina deranjeaza, poti fgolosi alt cuvant (intr-adevar, mai potrivit aici). Darurile Duhului Sfant, de ex. (de care vorbeste sf. Pavel in 1 Corinteni 14 daca nu ma insel), ar fi poate mai la obiect.
Multumesc pentru oferta. Daca ai o vesiune electronica trimite-o, cu placere.
Iar eu iti propun sa te mai uiti si pe alte catehisme. De exemplu 'Dumnezeu este viu', facut de o echipa condusa de p. Cyril Qrgenti (dar nu scrie asta pe coperta), a fost tradus pe romaneste. Din pacate nu il am decat in franceza si numai pe hartie.