Salve tuturor! Nu de mult am primit atasat la Newsletter-ul acestui site franturi din dicutiile purtate de voi pe acest forum si anume ceea ce frumos a exprimat georgeval cu privire la interpretarea Sfintei Scripturi. In masura in care timpul imi va permite, as dori sa particip si eu constructiv la discutiile de pe acest topic si nu pot sa incep decat prin a va transmite mai departe sfatul pe care l-am primit si eu in seminar si anume sa incercam sa gasim timp in fiecare zi pentru a citi cate un capitol din Vechiul si Noul Testament. Acesta consider eu ca este inceputul, iar pentru interpretari subiective banuiesc ca vom avea curaj dupa ce vom citi mai intai colectia Parintilor si Scriitorilor Bisericesti. Nu as vrea sa dau de inteles ca interpretarile subiective sunt neaparat eronate, Doamne fereste, consider insa ca citind interpretarile Parintilor luminati de Duhul Sfant,le vom trece prin filtrul ratiunii si al simtirii noastre aprobandu-le, negandu-le sau actualizandu-le. Teolog fiind, mi se pare greu sa ma las condus doar de puterile mintii mele, prinsa uneori atat de mult de grijile zilnice si nu as dori nicidecum sa ajung in ghearele ratacirii protestante. Fiecare il simte pe Dumnezeu in felul sau si experienta lui Dumnezeu este unica pt fiecare, insa Cuvantul Sau este Unul si acelasi pt toti.
In al doilea rand as indemna la rugaciune pentru luminarea mintii spre intelegerea corecta a tainelor Sfintei Scripturi.
Mai concret, mi-as dori ca pe acest topic sa postam pericope biblice si fragmente din interpretarile facute acestora de catre Sfintii Parinti, interpretari care ni se par foarte limpezi, importante, frumos exprimate si pe care poate nu le-am mai auzit pana acum, la care sa adaugam eventual impresiile si comentariile noastre asupra lor. Personal pot spune ca de mult incerc sa citesc PSB 23 ce cuprinde Omiliile Sf.Ioan Gura de Aur la Evanghelia dupa Matei. Consider ca acest lucru mi-ar fi de real folos si pe masura ce o sa gasesc printre randurile acestei carti cuvinte de suflet ce ma impresioneaza, am sa vi le impartasesc cu placere si voua, celor preocupati de acesta tema. Astept bucurie comentariile si sugestiile voastre. Doamne ajuta tuturor!
|