Citat:
În prealabil postat de Laura19
Sf Ioan Maximovici!
Ei, acum legat de faptul daca este sau ba cel mai mare Sfant al sec. XX, parerile sunt impartite :D.
|
Sigur, nimeni nu poate cintarii sfintenia unui nevoitor decit Dumnezeu insusi , care ii si pune astfel pe unul din locurile din imparatia Sa , acolo unde stim precis ca : " ...in casa Tatalui Meu , multe locuri (feluri !) sunt !"
Mare este acest sfint , Ioan Maximovici , dar sa nu ii uitam pe cei , cel putin la fel de mari ca si el, sfintii Nic. Velimirovici si mai cu seama marele dogmatist in traire Iustin Popovici !
La aceste judecati , negresit nu trebuie sa ii omitem nici pe dreptii marturisitori ai lui Hristos care si-au dat viata in chinuri mai grele decit toate cele din intreaga istorie a ortodoxiei, pe cei ce s-au jertfit in inchisorile comuniste de oriunde de pe fata pamintului .
Asadar eu cred ca pt. secolul XX nu exista un "cel mai mare sfint" ci sunt foarte multi "cei mai mari sfinti" , fara a gresi vreun pic atunci cind formulam astfel !
Dar aceasta disputa va inceta doar cind vom ajunge in rai (unii definitiv iar altii doar in vizita !) si ne vom mira ca nu ii vedem nicaieri pe cei care ne asteptam sa ii vedem in Rai, cum dealtfel ne vom mira ca vedem acolo pe cei pe care nu ne asteptamn niciodata sa ii vedem astfel , si bine inteles, ii vom vedea pe sfintii siguri ai lui Dumnezeu , dar fiecare ridicat in locasurile pe care le-a stabilit insusi Dumnezeu !