Citat:
În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit
Cumatru fii dragut,cand ai timp si comenteaza-mi si mie (ce surse vrei tu) Sabat-ul credintei din Evrei 4(poti incepe cu Evrei 3,18-19 sau eventual,ca si introducere, cu tot Evrei 3).Cand am spus Sabat-ul credintei m-am referit la intrarea in odihna Domnului,banuiesc ca iti familiara notiunea.Un singur lucru te-as ruga:as dori comentariu integral(nu sa-mi comentezi un verset ci toate versetele in context),in viziunea ta sau a confesiunii tale,la Evrei 4(poti face referiri si la textul grec).Am o curiozitate si s-ar putea sa avem un dialog interesant.O sa mai ma uit,din cand in cand,pe topic ca sa-ti raspund si eu,pe tema asta,poate extrapolam si la alte texte.Multumesc.
|
Nu intenționez să vă răspund eu atât de exhaustiv cum doriți dumneavoastră (nu știu dacă cineva ar putea s-o facă), dar pentru că ați făcut trimitere la textul grec, vă sugerez o posibilă pistă în interpretarea pasajului paulin.
Când sf. ap. Pavel se referă la "odihna Domnului", "odihna spirituală", "odihna mântuirii", sau cum vreți s-o numiți (exclus "
Sabat-ul credinței" vă explic mai jos de ce), folosește substantivul [
κατάπαυσις] katapausis (Evrei 3,11.18; Evrei 4,1.3.5.10.11).
Pe de altă parte, când se referă la odihna de sabat (adică aia de sâmbătă), folosește un singur și unic (nu e pleonasm, unic pentru că nu-l mai întâlnim altundeva în Scriptură) termen: [σ
αββατισμός] sabatismos (Evrei 4,9). Oare de ce? Vă las pe dumneavoastră să ne spuneți când mai binevoiți a intra pe acest topic de ignorat cu capul. La bună vedere!