View Single Post
  #1052  
Vechi 20.10.2012, 01:55:54
AlinB AlinB is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 29.01.2007
Religia: Ortodox
Mesaje: 20.025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
De ce iti bati joc? Ce are de-a face sexul in grup cu ce spuneam eu?
Poti scrie fara sa dai si picioare in fund? Putem comunica civilizat?
Pai corecteaza-ma daca am inteles gresit:
Tu sustii ca o forma de senzualitate (sa-i zicem direct, "sex"?), chipurile buna, consfintita (asa cum e in cadrul casatoriei) trebuie sa ramana si dupa Inviere si la fel, binenteles, si institutia casatoriei, ca altfel senzualitatea n-ar mai fi buna, da?

Ei, si uite asa ajungem in situatia enuntata in postarea mea precendenta in care aratam ca astfel de supozitii care ignora cuvintele clare ale Mantuitorului, duc la tot felul de situatii jenante ca in problema ridicata de saduchei (Matei 22:24-28).

Citat:
Invatatura ca 'casatoria este un contract care se rupe la moarte' este tot de tip scolastic.
Si uite asa, am lipit o eticheta, am rezolvat problema.

Citat:
Acel verset in care Hristos spune ca vom fi ca ingerii trebuie inteles ca rapuns la cei care nu credeau in inviere si vedeau casatoria aproape exclusiv ca un mijloc de a avea copii (viziune care era, totusi, legitimata de asteptarea Mesiei). El trebuie inteles antinomic in complectare cu ceea ce sfatul Pavel spune despre 'marea taina' a unirii care este imagine a unirii dintre Hristos si Biserica.
E de ajunsa sa citesti pasajul integrail si nu mai ai nevoie de presupuneri si "intelesuri antinomice".

Citat:
"Broken by death, assimilated with human agreement, marriage, in the prevailing Westen view, is only an earthly affair, concerned with the 'body", unworthy of entering the Kingdom of God.' (John Meyendorff, Marriage, an orthodox perspective)
Tin sa-ti aduc aminte ca pasajul nu are nimic "Westen" e vorba de timpurile VT, iar casatoria chiar si atunci era la fel de sacra si inviolabila ca si acum, cel putin din perspectiva lui Dumnezeu.

Citat:
A se vedea si cartea parintelui Vasile Gavrila, Cununia viata intru imparatie, unde nu gasesc acum un citat concludent. Dar si el vorbeste despre sensul vesnic al cununiei. Probema este ca teologia de tip vestic scolastic care domneste prin universitatile ortodoxe si prin catehisme a rupt cununia de euharistie, facand din ea un fel de legatura lumeasca binecuvantata ce-i drept de Dumnezeu.
Uite ca am ajuns sa bagam si Euharistia intr-o chestiune atat de simpla, simpla citind pur si simplu pasajul nu facand tocanita cu el, doar ca sa complicam lucrurile si poate poate iese ce vrem noi sa iasa, nu ceea ce scrie alb pe negru.

Last edited by AlinB; 20.10.2012 at 02:00:03.
Reply With Quote